Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tirensko mora: Trećina morskih bića zaražena mikroplastikom - | K-013 Portal
Tirensko more, zaliv

Tirensko mora: Trećina morskih bića zaražena mikroplastikom


Oko 35 odsto riba, dagnji, škampi i drugih morskih bića, koja se vade iz Tirenskog mora, zaraženi su mikroplastikom, upozorava "Grinpis Italija", koja je deo međunarodne nevladine organizacije "Grinpis".

Kako naglašavaju, taj morski ulov završava na našim stolovima i na kraju u našem organizmu.

"Još se ne zna sa sigurnošću kakvo to može imati posledice po ljudsko zdravlje, ali je sasvim sigurno da ljudima od toga ne može biti dobro", upozorava organizacija, čiji tim istraživača, zajedno sa stručnjacima sa politehničkog Univerziteta Marke, ovih dana plovi Mediteranskim morem i svakodnevno obaveštava javnost o svojim nalazima.

Mikroplastika su sićušni, nevidljivi delići plastičnog otpada, ali i delovi komercijalnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su šamponi, sapuni ili farbe, a koji na kraju završavaju u odvodima, kanalizaciji i u krajnjem zagađuju more i tlo.

“Grinpis Italija” je pokrenuo kampanju “Stop mikroplastici” u okviru koje zahteva od Ministarstva okoline da sasvim zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim proizvodima.

Od janura ove godine, Italija je zabranila upotrebu mikroplastike u komercijalnim proizvodima.

"Nikad kao do sada ne smemo smanjiti našu pažnju protiv zagađivanja okoline. Naša je obaveza danas, da pravimo uslove za budućnost u kojoj će ljudi živeti u harmoniji sa prirodom”, konstatuje u najnovijem dnevnom izveštaju Grinpis Italija.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...