Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tužna sudbina Olivere Marković: Do kraja života čuvala je jednu umrlicu - | K-013 Portal
olivera markovic

Tužna sudbina Olivere Marković: Do kraja života čuvala je jednu umrlicuDiva jugoslovenskog glumišta Olivera Marković napustila je ovaj svet tačno 11 godina. Bila je član Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine i za vreme svoje višedecenijske karijere odigrala oko 150 pozorišnih uloga i glumila u 50 filmova.

Kada je preminula 2. jula 2011. godine, za njom su ostale nezaboravne uloge, ali i nekoliko predmeta koje je nakon njene smrti, sin Goran Marković predao kustosu Narodnog muzeja u Beogradu. Uz kutiju za nakit, vizit karte, veštačke trepavice našla se i jedna umrlica. Umrlica njene koleginice kojoj se divila, maestralne Žanke Stokić.

Olivera je tu umrlicu skinula sa drveta davne 1947. godine kada je Žanka sahranjena, kao uspomenu na veliko ime iz sveta jugoslovenske glume. Žanka je ujedno bila i prva „Gospođa Ministarka“, a Olivera je tu ulogu igrala mnogo kasnije.

Nepravda koja je naneta Žanki, verovatno je bolela i samu Oliveru. Stokićeva je 1945. izvedena pred sud pod optužbama da je sarađivala sa okupatorima i bila je osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti i društveno korisni rad. Dve godine je čistila ulice, a onda pomilovana. Kada je trebalo da se vrati glumi, usled tolikog stresa i iscrpljenosti, preminula je 1947.

Uspomenu na nju, u duši i na papiru, nesebično je čuvala naša velika Olivera Marković.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.