fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

jedinka periske, juzni jadran, jadransko more

U južnom Jadranu pronađena nova živa jedinka periske

Nakon velikog pomora periski (vrsta morske školjke) na Mediteranu, pronađena je nova živa jedinka na području jadranskog ostrva Lastovo, izvestio je danas Hrvatski veterinarski institut (HVI), naglasivši da je to "fantastična vest."

Pored Pasadura na Lastovu pronađena je živa periska.

Ostrvo Lastovo je tako postalo najjužnija tačka Jadrana na kojoj je zabeležena živa jedinka nakon velikog pomora periski na Mediteranu, navode iz HVI-ja.

Na južnom Jadranu do sada je otkriveno svega nekoliko živih jedinki, prenela je Hina.

Hrvatski veterinarski institut radi na dijagnostkovanju bolesti koja je dovela do uginuća periski, pa istražuje gde postoje žive jedinke i radi na njihovoj zaštiti, kao i na obnovi broja periski.

Masovni pomor periske krenuo je pre pet godina iz Španije, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno pre dve godine na Paklinskim ostrvima.

Uginuće periski u Jadranu prouzrokovao je parazit u kombinaciji s mikobakterijama.

Periska je endem Sredozemlja, najveći je školjkaš koji živi u Jadranu i u Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta.

Periske su najčešće visoke između 30 i 50 centimetara, a neke dosežu i visinu od 120 centimetara. Reč je o izuzetno osetljivoj vrsti, a njena prisutnost potvrda je čistoće mora.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.