Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U južnom Jadranu pronađena nova živa jedinka periske - | K-013 Portal
jedinka periske, juzni jadran, jadransko more

U južnom Jadranu pronađena nova živa jedinka periskeNakon velikog pomora periski (vrsta morske školjke) na Mediteranu, pronađena je nova živa jedinka na području jadranskog ostrva Lastovo, izvestio je danas Hrvatski veterinarski institut (HVI), naglasivši da je to "fantastična vest."

Pored Pasadura na Lastovu pronađena je živa periska.

Ostrvo Lastovo je tako postalo najjužnija tačka Jadrana na kojoj je zabeležena živa jedinka nakon velikog pomora periski na Mediteranu, navode iz HVI-ja.

Na južnom Jadranu do sada je otkriveno svega nekoliko živih jedinki, prenela je Hina.

Hrvatski veterinarski institut radi na dijagnostkovanju bolesti koja je dovela do uginuća periski, pa istražuje gde postoje žive jedinke i radi na njihovoj zaštiti, kao i na obnovi broja periski.

Masovni pomor periske krenuo je pre pet godina iz Španije, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno pre dve godine na Paklinskim ostrvima.

Uginuće periski u Jadranu prouzrokovao je parazit u kombinaciji s mikobakterijama.

Periska je endem Sredozemlja, najveći je školjkaš koji živi u Jadranu i u Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta.

Periske su najčešće visoke između 30 i 50 centimetara, a neke dosežu i visinu od 120 centimetara. Reč je o izuzetno osetljivoj vrsti, a njena prisutnost potvrda je čistoće mora.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.