Zbog Beograda zvona u svim hrišćanskim crkvama zvone u podne -
zvona na hriscanskim crkvama

Zbog Beograda zvona u svim hrišćanskim crkvama zvone u podne
montekristo 0507


Da li ste znali da se zvona na hrišćanskim crkvama u svetu u podne oglašavaju zbog Beograda i jednog događaja iz 1456. godine?

Tokom otomanske opsade Beograda, papa Kalist Treći, naredio je da se zvonjavom crkvenih zvona u podne vernici širom planete svakodnevno pozivaju na molitvu za branioce Beograda od otomanske najezde.

"Neposredno pred beogradsku bitku papa Kalist je izdao bulu, krajem juna meseca 1456. godine, sa ciljem da se oglase zvona sa bazilike Svetog Petra u Rimu, moleći se da se dogodi čudo, koje se i dogodilo pobedom u beogradskoj bici, koja se završila 22. jula 1456. godine. To je blistava pobeda hrišćanskog oružja na čelu sa ugarskom kraljevinom", istakao je za RTS Stefan Mavrović, kustos-istoričar Gradskog muzeja Vršac.

Ubrzo se poziv na molitvu za branioce Beograda pretvorio u proslavu hrišćanskog trijumfa, a vest o pobedi na Osmanlijama polako počinje da se širi svetom.

"U Rim je došla 6. avgusta tako da je papa Kalist izdao još jednu bulu, a naredbu nije menjao i onda je ostao običaj, prosto tradicija da se sva zvona oglašavaju u podne", istakao je Mavrović.

Papa nikada nije povukao tu naredbu, tako da i danas, čak i u Turskoj, zvona u podne zvone kao poziv na molitvu, ali i u znak pobede hrišćana nad Turcima.

(rts)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble