Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Značenje i simbolika boja uskršnjih jaja - | K-013 Portal
sta znace boje na uskrsnjim jajima, farbanje jaja

Značenje i simbolika boja uskršnjih jajaKada se zima završi prolećne boje su svuda oko nas, od procvetalog drveća, cveća i živahnih uskršnjih jaja koje nas sve čine veselijim.

Verovatno ste već isplanirali kojim bojama ćete bojiti uskršnja jaja, odvojite trenutak da razmislite šta ustvari uskršnje boje znače.

Postoji poseban razlog zašto se nijanse poput ljubičaste, bele, crvene, roze i zlatne mogu naći svuda oko nas tokom ovog praznika.

Bela boja

Bela se često povezuje sa nevinošću i čistoćom. Međutim, boja je takođe povezana sa praznikom Uskrsa. Uskršnji ljiljan, za koji se veruje da je izrastao u Getsimanskom vrtu posle Hristovog raspeća, je bele boje. Štaviše, u svetu umetnosti beli ljiljani često predstavljaju Devicu Mariju kao simbol njene čistote.

Crna boja

Crna boja se povezuje sa tugom, ali je takođe uobičajeno videti da se nijansa pojavljuje tokom posta i Uskrsa. Smatra se simbolom Velikog petka, koji prepoznaje Isusovo raspeće, kao i Veliku subotu - poslednji dan Isusove smrti.

Ljubičasta boja

Ljubičasta je veoma česta boja tokom posta. Nosi ga sveštenstvo tokom cele sezone posta kao simbol pokajanja, poniznosti i melanholije.

Žuta ili zlatna boja

Uskršnja sezona je ispunjena žutom bojom: pilići, obojena jaja, žuto cveće koje se ponovo rađa u proleće i, što je najvažnije, sunce. Žuti cvetovi su simbol prijateljstva. I u religioznom kontekstu, zlato predstavlja radost, pobedu i trijumf.

Roze boja

I van crkve i praznika simbolizuje radost, sreću, milost i nežnost.

Crvena boja

Crveno jaje u našem narodu predstavlja žrtvovanje i jedno crveno jaje se uvek stavlja sa strane kao čuvarkuća. Ono čuva kuću, ukućane od bolesti i nevolje. U pojedinim krajevima baš to crveno jaje se trlja deci o obraze kako bi ona bila zdrava. Čuvarkuća se u domu čuva do narednog uskrsa.

Zelena boja

Zelena je simbol večnog života, uz preporod i obnovu. To je boja i značenje najprikladnije za proleće, kada sve ponovo počinje da cveta

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.