Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ana Đurić, Konstrakta: Hrabrost je da misliš svojom glavom, da nisi papagaj - | K-013 Portal
konstrakta, ana djuric, umetnica mora biti zdrava

Ana Đurić, Konstrakta: Hrabrost je da misliš svojom glavom, da nisi papagajDošla je, oprala ruke i pobedila – komentarisali su šaljivo tviteraši neočekivanu pobedu Konstrakte u finalu domaćeg izbora za Evrosong. Upečatljivim nastupom i pesmom "In corpore sano" sa kojom će predstavljati Srbiju na Pesmi Evrovizije u Torinu, ova umetnica, po obrazovanju arhitekta, privukla je veliku pažnju javnosti - ipak, njen uspeh nije došao preko noći, mada bi se neupućenom posmatraču tako moglo učiniti.

Misteriozna, drugačija, nepoznata - epiteti su kojima su je častili mediji ovih dana. Ali, Konstrakta, odnosno Ana Đurić, u muzici je prisutna više od 15 godina.

Karijeru je počela u bendu Mistakemistake, a od 2007. godine je jedan od dva ženska vokala grupe Zemlja gruva, zajedno sa Zoe Kida (Ana Radonjić). Sa Zemljom gruva je već nastupala na Beoviziji 2009. godine, ali pesma "Svejedno je" nije imala značajniji uspeh – završila je kao 16. u polufinalu.

Kao što deo publike sada teško pamti njen pseudonim, pa nije sigurna da li je Konstanta, Konkreta ili Konstrukta, tako je bilo i ranije. Zato su je u bendu zvali skraćeno - Konstra. A pseudonim Konstrakta nastao je zato što je, kako je otkrila u jednom intervjuu, ceo svet posmatrala kao konstrukt.

- Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme. Eto, nema misterije - objasnila je u intervjuu za 42 magazin.

Prvu solo pesmu "Žvake" objavila je 2019. godine, posle čega su usledili singlovi "Neam šamana", "Nobl", "Mekano". Njenu muziku kritičari opisuju kao autentičnu i hrabru. A danas, kako je primetila, nije lako biti hrabar.

- Hrabrost je izdvojiti vreme da razmisliš. Hrabrost je da misliš svojom glavom, da nisi papagaj. A ispostavlja se da je to dosta teško – izjavila je.

Na pitanje da li se od muzike može živeti u Srbiji, pre par godina je odgovorila da je moguće, "mada zarada nije baš srazmerna uloženom radu". A ono što je veoma važno u njenom poslu je podrška porodice.

- Koliko god smešno zvučalo, u Srbiji je bitan i faktor podrške sredine i porodice. Jer biti muzičar – zna se kuda to vodi… I sad, ako ne postoji razumevanje tvog posla u tvojoj bliskoj okolini, onda stvar postaje izuzetno teška, a ti moraš da budeš izuzetno uveren u ono što radiš – otkrila je pevačica koja je udata za arhitektu sa kojim ima ćerku Lenu i sina Nikolu.

Ta podrška će joj naročito biti potrebna u naredna dva meseca koliko će trajati pripreme za Torino. Kako će izgledati nastup u Torinu, još ne zna. Ono što zna i što je otkrila novinarima posle finala je da će pred put u Italiju uplatiti privatno zdravstveno osiguranje. Jer, kao što i pominje u pobedničkoj pesmi - nema zdravstvenu knjižicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.