Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Geopolitika na Evroviziji - Očekuje se pobeda Ukrajine - | K-013 Portal
evrovizija, italija

Geopolitika na Evroviziji - Očekuje se pobeda UkrajineKič, sjaj i geopolitika. Na Pesmi Evrovizije, koja se sledeće nedelje vraća na male ekrane, Ukrajina je favorit za pobedu, dok je Rusiji zabranjeno takmičenje.

Pesma "Stefanija" ukrajinske folk-rep grupe Kaluš orkestar najveći je favorit za pobedu na takmičenju koje se ove godine održava od 10. do 14. maja u italijanskom gradu Torinu.

Organizatori su zabranili Rusiji da se takmiči dan nakon što je krajem februara počela invazija na Ukrajinu.

Zbog stihova poput "Uvek ću naći put kući, čak i ako su svi putevi uništeni", kladionice očekuju da će Ukrajina imati ogromnu podršku javnosti.

Vodeće kladionice su Kaluški orkestar stavile na prvo mesto na fan stranici Evrovizije, dok su domaćini na drugo mesto postavili Italijane.

Mahmud i Blanko žele da ponove prošlogodišnji uspeh Italije sa pesmom "Brividi", kada je pobedio Maneskin sa pesmom "Zitti e Buoni".

Ali sa Evrovizijom, koja je mešavinom popa, ekstravagantne odeće i međunarodnih odnosa prošle godine privukla više od 180 miliona gledalaca širom Evrope, sve je moguće.

"Publika je izrazila snažnu podršku Ukrajini, ali nisam siguran da će zaista pobediti", rekao je Din Vuletić, hrvatski istoričar i stručnjak za evrovizijske geopolitičke odnose.

"Bosna i Hrvatska nisu osvojile visoke pozicije 1993. godine, iako su bile napadnute", rekao je on za AFP, dodajući: "Ukrajinska pesma je kvalitetna, ali ima mnogo drugih kvalitetnih pesama."

Nije prvi put da se na Evroviziji "čuju" odjeci rata, koju je prva pokazala Evropska radiodifuzna unija 1956. godine sa samo sedam konkurentskih zemalja.

Grčka je bojkotovala Evroviziju nakon što je Turska napala Kipar 1974. godine, a tenzije sa Balkana često su se prelivale na scenu.

Benoa Blaščik, sekretar France-Eurofans, francuskog ogranka međunarodnog udruženja navijača OGAE, rekao je da će Ukrajina dobiti "glasove iz simpatija", ali ne samo to.

"Imaju dobru pesmu", rekao je on za AFP, dodajući da Ukrajina, koja je skoro svake godine u finalu, "svake godine privlači pažnju i često je ispred svog vremena".

Slobodan Todorović, glavni urednik srpske stranice obožavatelja Evrovizija.rs, smatra da svakoj izvedbi treba suditi po zaslugama.

"Potencijalna pobeda Ukrajine (iz političkih razloga) bacila bi tamnu senu na Evroviziju i vrednosti koje predstavlja - neutralnost, nezavisnost od politike i slavljenje različitosti", kazao je za AFP.

Ali, čak i ako formalno ne budu pobednici Evrovizije, mnogi veruju da će Kaluš orkestar, koji za napuštanje Ukrajine mora dobiti posebnu dozvolu, pobediti samim prisustvom na takmičenju.

"Činjenica da će moći da izađu na pozornicu, da su uspeli da odu iz zemlje i dobili poruke podrške, za njih je već velik uspeh", zaključio je Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.