Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nacionalna penzija za Konstraktu - preuranjena i nadrealna inicijativa? - | K-013 Portal
konstrakta, ana djuric, nacionalna penzija

Nacionalna penzija za Konstraktu - preuranjena i nadrealna inicijativa?Interesantno je to da je uspeh Konstrakte pokrenuo brojna društvena pitanja - počev od položaja umetnika, preko zdravstvenog osiguranja pa do nacionalne penzije.

"Međutim, fenomen njenog uspeha pokreće ono mnogo važnije pitanje - da li će se kad dođe njen red za nacionalnu penziju nadležni sećati zbog čega je zaslužna? Da li će se sećati još mnogih zaslužnih za to državno priznanje? Bojim se da će se te vrste nagrade još dugo deliti po nekom drugom ključu. I da će češće biti potrebno da se pišu peticije", tako Dragan Jovićević, urednik rubrike kultura u NIN-u, odgovara na Danasovo pitanje - kako komentarišete pokretanje peticije da se Ani Đurić Konstrakti dodeli nacionalna penzija.

Kulturolog Ratko Božović kaže za "Danas" da je protiv toga da bilo ko bude penzioner, kao i toga da neko umetnicu u najboljim godinama gura u penziju.

"Ja sam inače protiv toga da bilo ko bude penzioner, to asocira na starost, a Anu Đurić Konstraktu, mladu, pametnu, obrazovanu osobu, u godinama kada je na vrhuncu kreativnosti i kada može najviše i najbolje da stvara i da osvaja svet, neko 'gura' u penziju. Ta inicijativa zaista deluje malo nadrealno, i oslikava koliko smo mi neumereni u našim preterivanjima, a ne sumnjam da će ona, kada dođe u godine za penziju, dobiti taj status istaknutog umetnika, koji 'vuče' i nacionalnu penziju", ukazuje Božović.

On veruje da je pred Konstraktom posle Evrovizije sjajna regionalna karijera, možda i međunarodna, i misli da država treba da joj pomogne upravo u tome, da radi, i da po tom osnovu jednog dana dođe najpre do svoje osnovne penzije, a na to onda dolazi i taj novčani dodatak koji zovemo nacionalnom penzijom.

"Ne bih da zvučim birokratski, i ne znam najpreciznije, ali mislim da tako nalaže zakon, i ova inicijativa mi zaista deluje apsolutno smešno", istče Božović.

Muzičar Inspektor Blaža sa druge strane podržava ovu inicijativu, u nadi da će i on da se "ogrebe".

"Svakako podržavam tu inicijativu, jer bi to značilo da ću i ja da dobijem nacionalnu penziju, iako nisam bio na Evroviziji. Ali, pošto poznajem Anu, ona je divna osoba i sjajna umetnica, onda u ovoj našoj situaciji i prilikama verovatno mogu da se 'ogrebem' o nju za taj 'nacionale'. Po sistemu 'spojenih sudova', jer u Srbiji uglavnom tako sve funkcioniše, i zato je ona zemlja čuda u kojoj je sve moguće. Dakle, kad se ja 'ogrebem', onda bih za nacionalnu penziju mogao da preporučim kolegu iz grupe, mog gitaristu Saleta", kaže Blaža.

On je siguran da "Anu ovo što se događa oko nje, i cela ta euforija prilično zabavljaju, jer je ona jako skromna, pristojna i normalna osoba".

"Zna Ana da je sve to medijska igra u kojoj su i stvari o kojima ona apsolutno ne razmišlja, i svesna je da i protiv svoje volje postaje deo tih 'igara bez granica', kao što je i ova o nacionalnoj penziji. Sada mora da izdrži taj trenutak sa raznih strana, pa i ono što je potpuno neverovatno", zaključuje Inspektor Blaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.