fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

Najveći hit grupe Queen zapravo je pesma o neopisivoj tragediji

Numera „The Show Must Go On” grupe Kvin sa njihovog albuma “Innuendo” iz 1991. godine jedan je od najvećih rok hitova svih vremena.

Iako je već decenijama ustaljeno mišljenje da je pesmu napisao Fredi Merkjuri i da ona predstavlja njegovu oproštajnu baladu, to je samo delimično tačno. U stvari, osnovu je napisao gitarista Brajan Mej, inspirisan upravo Merkjurijevom borbom sa bolešću, njegovom hrabrošću i istrajnošću u poslednjim danima.

Pesma koju je otpevao kad niko nije verovao da može

Merkjuri je bolovao od side, iako se to tada nije zvanično znalo. Sredinom 1991. već je bio toliko bolestan da je jedva hodao, pa je Mej bio zabrinut da li će on biti i fizički sposoban da otpeva tako zahtevnu pesmu. Zato je demo verzije otpevao upravo Mej iako je morao da koristi falset na pojedinim, previsokim, deonicama.

Međutim, na iznenađenje svih članova grupe, kada je došlo vreme snimanja, Fredi je došao u studio, popio malo votke, ustao i rekao: “Ima da je jeb**o otpevam, dušo!“, a onda otpevao celu pesmu bez greške iz prvog pokušaja.

“Krenuo je i rasturio, potpuno je pokidao taj vokal”, sećao se kasnije Mej.

Nakon toga, Fredi Merkjuri već je bio preslab da bi snimio spot, pa za „The Show Must Go On” nije rađen novi materijal, već je sačinjen kolaž od spotova grupe snimljenih između 1981. i 1991. godine.

Tekst pun aluzija

Pesma govori o životu na sceni uopšteno, o tome da se svi lični problemi moraju ostaviti pozadi kada se nastupa, a tekst je pun aluzija i metafora. Na kraju, tekst govori o odlučnosti i želji za životom:”I have to find the will to carry on with the show” (“Moram da nađem volje da nastavim šou“).

Džim Haton, Merkjurijev partner u poslednjih šest godina njegovog života jednom je izjavio da postoji stih koji najbolje opisuje Fredijeve poslednje dane života.

“Po mom mišljenju, stih koji je najviše autobiografski je: “My make-up may be flaking but my smile still stays on” (“Šminka mi se možda ljušti, ali osmeh mi ne silazi”). Bilo je upravo tako. Bez obzira koliko je Frediju bilo loše, on nikada nije gunđao niti tražio bilo kakvo saosećanje. Ta bitka je bila samo njegova i ničija više, i on je uvek pokazivao hrabro lice, uprkos sve goroj situaciji”, izjavio je Džim u intervjuu 1994. godine, prenosi CDM.

Nažalost, Fredi Merkjuri nije uspeo da pesmu nijednom izvede na nastupu. Preminuo je 24. novembra 1991. nedugo po objavljivanju albuma. I danas važi za jednog od najboljih pevača koji su ikada živeli.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.