Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANK NIJE MRTAV: Održan festival "Pankčevu u pohode" - | K-013 Portal

PANK NIJE MRTAV: Održan festival "Pankčevu u pohode"


pancevo, beograd, novi sad

Da pank nije mrtav, iako tako izgleda kad se pogledaju domaći mediji, pokazuje festival "Pankčevu u pohode" na kome su nastupila 4 domaća i 1 bend iz Slovačke.

Iako u velikoj defanzivi pred raznorodnom komercijanom muzikom često sumjivog kvaliteta koje su puni najveći mejnstrim mediji, pank rok ipak opstaje, pre svega zahvaljujući tome što imaju poruku i publiku. Deseti Sveslovenski pank, hard kor i ska festival „Pankčevu u pohode“ to pokazuje.

"Svedoči o tome da postoje ljudi koji slušaju i koji vole ovaj zvuk, poštuju ga i žive. Kao ja. Sad, i mi smo između sebe veoma različiti, ali pank nije mrtav. To je najmanje što može da se kaže, i živeće još mnogo vremena", kazao je Živan Pujić Džimi,  kaže za RTV organizator festivala.

U „Apolu“ su svirali bend „Datum virobi“ iz Slovačke, novosadski „Proleće“ i „Zbogom Brus Li“, beogradski „Petar Pan“ i domaći „Napred u prošlost“ iz Banatskog Novog Sela o kome gotovo da više zna publika u Hrvatskoj i Sloveniji nego u Srbiji, jer je ova vrsta muzike kod nas medijski skrajnuta.

"Pank je stvarno imao poruku. Ono što je najvažnije. Moji uzori su bili „Kleš“. „Kleš“ je imao jasnu poruku, borba za socijalna prava. I dan danas mi se borimo za socijalna prava, a gde imamo veću potrebu nego kod nas da se borimo za to", izjavio je za RTV Dejan Milošević, "Petar Pan".

Možda je i to jedan od razloga marginalizacije panka koji uprkos svemu opstaje više od 40 godina. U Slovačkoj slična situacija, i slične teme pesama.

"To što živim to i pišem. Uglavnom o svakodnevici, o poslu, socijalnim problemima, i onda to pretočim u tekst. U Slovačkoj ima mlade publike, ali nema novih pank bendova", rekao je za RTV Lukaš Rađak, "Datum Virobi".

Četiri decenije kasnije pank je opet na početku, u andergraundu. Dobra okolnost je to što nekomercijalne kulturne sadržaje ipak ima ko da podrži. U ovom slučaju lokalna samourpava i Dom omladine Pančeva.

(RTV, foto arhiva promo)

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...