Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sofija Knežević ambasadorka platforme 'Srbija stvara' - | K-013 Portal
Sofija Knežević, Srbija stvara

Sofija Knežević ambasadorka platforme 'Srbija stvara'Pevačica sa međunarodnom džez karijerom Sofija Knežević novi je ambasador nacionalne platforme "Srbija stvara", a za Tanjug kaže da je to velika čast za nju i njenu porodicu.

Mlada umetnica je diplomirala na Univerzitetu za muziku i dramske umetnosti u Gracu, u Austriji, i dobila je punu stipendiju sa samo 16 godina.

Laureat je brojnih nagrada i priznanja kao što je Tesla nagrada za dostignuća u muzici, Unesko Stipendija za mlade talente, a u 2013. godini je izabrana za "Betty Carter Jazz Ahead" program koji prepoznaje izuzetno talentovane umetnike i kompozitore.

Sofija živi i radi u Njujorku od 2011, a zaposlena je kao profesor pevanja u školi "Music School of New York City" od 2012. godine.

Tokom 2017. i 2019. napisala je muziku i tekst za "Crystal Bridges" muzej u Arkanzasu i Muzej moderne umetnosti u Njujorku, a takođe je komponovala za "Theater 13" u istom gradu kao njihov umetnički direktor, ali i za trupu "Island Dreams Entertainment".

"Svuda po svetu ističem povezanost sa svojom porodicom i dičim se kulturom našeg naroda, genima, bogatim raznovrsnim umetničkim talentima i ljubavlju koju gajimo prema umetnosti, naročito muzici. Sada sam u prilici da na širem planu doprinesem promociji naše kulture", kazala je Knežević.

Cenjena džez pevačica održala je 11. septembra, prema oceni publike i kritike izuzetan koncert na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Imam neizmernu sreću što već godinama nastupam u Beogradu, svaki put kada se vratim kući. Uvek se jako radujem kada vidim svoju publiku. Ljude koji vole da slušaju džez, ali se ne zaustavljaju samo na tome. Koncert u Narodnom pozorištu je bio drugačiji iz više razloga, od kojih je i činjenica da sam predstavljala svoj prvi autorski album Sofija na kome se nalazila moja muzika, moji tekstovi i aranžmani. Bila sam uzbuđena da vidim i čujem reakcije moje beogradske publike na taj materijal, jer se uvek osećam kao da smo svi zajedno gradili moju karijeru", kaže Knežević.

Za nju nema dileme da je momenat kada je shvatila da je uspela u Njujorku, zapravo, serija nastupa sa njenim nekadašnjim idolima idolima i velikanima žnara.

"Sve to je meni nekada delovalo kao neki drugi svet i život. Srećna sam što danas živim svoj san. Biti u selekciji za Grammy nagradu izgleda samo po sebi kao san, ali eto i do te tačke sam stigla u svojoj karijeri", kaže Knežević.

Posebno mesti njenom muzičkom sistemu vrednosti, kako kaže, imaju Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Anita O Day, Coltrane, Bird, Monk, Horace Silver , Blossom Dearie, Miša Blam...

"To su velikani koji su me stilski i stavom muzički označili. U ovom momentu poseban uticaj na moje stvaranje i interpretaciju džez muzike ima njen muž Elliot Mason , koji je jedan od najboljih trombonista na svetu, Wynton Marsalis koji je zaslužan za kontinuiranu edukaciju publike i omladine kada je u pitanju džez, Wayne Shorter , Dianne Reeves, Sonny Rollins zbog njihove genijalne kreativnosti i vešte improvizacije...", kazala je Knežević.

Studente, kako naglašava, savetuje da pre svega budu iskreni prema sebi i drugima.

"Najveći problem mlade osobe je što odrasta u okruženju koje ga konstantno forsira da se uklopi u različite formacije i oblike. To na umetnika - muzičara utiče u velikoj količini. Ljudi kreću da imitiraju druge, da se plaše svojih mogućnosti i svog istinitog zvuka, gde njihov razvoj zastaje i kreću da se stvaraju izuzetno loše tehničke ali i emotivne i intelektualne navike", kaže Knežević i dodaje da je ključ uspešnog društva i nacije je edukacija omladine.

Ona kaže da je u celom svetu trenutno tužna situacija za umetnike jer ne mogu da nastupaju pred svojom publikom.

"Ljudima je potrebno da uživaju u muzici. Ostatak života definitivno pred ekranom, od posla, škole, do zabave telefona, kompjutera, televizije. Komunikacija i okruženje koje je fokusirano zajedno na umetnost i zvuk, je pozitivna stvar i zaista oslobađa um. Verujem da će se život generalno dosta promeniti, i da će biti veliki deo našeg dana proveden oslanjajući se na tehnologiju, i to je sjajno. Ne možemo nego da priznamo i da se divimo dostignućima najbistrijih umova naše vrste", kazala je Knežević.

Bogata karijera

Pevala je sa mnogim značajnim kolegama muzičarima među kojima su Dejvid Mari, Džejson Moran, Šila Džordan, Džej Klejton, Terens Blančard, Džejms Mudi, Eliot Mejson, Kristijan MakBrajd.

Kako kaže, izuzetno je ponosna na svoje poreklo i članstvo u nacionalnoj platformi "Srbija stvara" za nju i njenu porodicu predstavlja izuzetnu čast.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.