Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Velike legende i najveći talenti džeza iz SAD i Evrope obeležili 22. izdanje Pančevačkog džez festivala - | K-013 Portal

Velike legende i najveći talenti džeza iz SAD i Evrope obeležili 22. izdanje Pančevačkog džez festivala


pancevo, beograd, novi sad

Ovogodišnje izdanje Pančevačkog džez festivala, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, završeno je subotu 2. novembra. Tokom tri festivalska dana nastupilo je devet vrhunskih sastava iz SAD, Austrije, Italije, Mađarske, Izraela, i Srbije, uz bogat prateći program.

Prve festivalske večeri nastupile su najveće zvezde Cross Currents trio, koji čine legendarni kontrabasista Dejv Holand, saksofonista Kris Poter, i indijski perkusionista i tablista Zakir Husain. Koncertni program otvorio je pančevački pijanista Dragan Ćalina, koji je predstavio debitantski album sa svojim kvartetom, dok je veče zatvorio deo sastava Little Rosies Kindergarten. Austrijski bend nastupio je umesto izraelskog Shay Hazan Quinteta, koji je zbog problema sa avionskim letom održao koncert narednog dana u Foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Pančevački pijanista Dragan Ćalina je na otvaranju predstavio svoj debitanski album “Circle”. “Izuzetno smo uzbuđeni što smo svirali ovde. Prošlo je oko 15 godina otkako sam nastupao na festivalu u sekstetu. Neke pesme su stare, a neke su novije, i sve su skupljene za ovo izdanje”, rekao je Ćalina, i dodao da su festivalski nastupi veoma značajni za džez muzičare u Srbiji. “To je mesto gde mi možemo da prezentujemo neki autorski materijal, da nije repertoar koji inače sviramo po klubovima – standarde i muziku za lagano slušanje”. Dragan Ćalina je konstatovao da je u Srbiji trenutno sveukupna ekspanzija džeza, i da se sve više mladih interesuje da studira džez u našoj zemlji.

Druge večeri Pančevačkog džez festivala, u petak 1. novembra, održano je tri koncerta renomiranih sastava iz Austrije, SAD i Mađarske. Glavni program je otvorio nesvakidašnji big-bend iz Austrije Little Rosies Orchestra, sa svojom originalnom vizijom avangardnog džeza. Nakon njih nastupili su zvezde večeri, američki bubnjar Mark Đulijana i njegov sastav Beat music, jedna od vodećih grupa savremene svetske džez scene. Veče je zatvorio mađarski Peter Rozsnyoi Trio, koji na delikatan način tumački slavnu istoriju klavira u džezu.

pancevo, beograd, novi sad

Treće festivalsko veče, u subotu 2. novembra, otvorio je talentovani domaći sastav MING kvartet. Glavne zvezde na zatvaranju bili su dvojica trubača – amerikanac Čarls Toliver koji je sa svojim bendom obeležio 50 godina od izlaska debi albuma “Paper Man”, i jedan od najpoznatijih evropskih trubača, italijan Paolo Fresu, sa svojom muzičkom posvetom Četu Bejkeru.

Veteran na trubi Čarls Toliver, nakon veoma energičnog koncerta u krcatoj dvorani Kulturnog centra Pančeva, rekao je da se i dalje oseća mladoliko. „Po načinu na koji izvodimo muziku, mi smo zapravo u našim dvadesetim“, našalio se Toliver. „Srećni smo što možemo da nastupamo u našim godinama. Ali, mi brinemo o našem fizičkom zdravlju, i dokle god je tako moći ćemo da nastupamo još 20 godina“. Iskusni trubač se prisetio i svojih početaka u džezu. „U to vreme je bilo nekoliko legendarnih bendova. Bio je tu Art Blejki, Majls Dejvis, Horas Silver, i još par drugih. Ja sam u 21. godini upoznao Džekija Meklina, velikog saksofonistu. Ne znam zašto sam mu se dopao, ali mi je dao šansu. Ostalo je istorija“.

Jedan od najpoznatijih italijanskih džez muzičara Paolo Fresu, svoj projekat „Tempo di Chet“ započeo je kao pozorišni komad. „Bili smo 4 meseca zajedno na turneji, u velikim pozorištima – u Milanu, Veneciji.... Sada smo odlučili da iskoristimo taj materijal za regularne koncerte. Ali bez obzira na to da li sviramo u pozorištima i klubovima, naš odnos je uvek isti. Komponujemo muziku o Četu Bejkeru i kombinujemo je sa standardima. Kada izađemo na scenu, slušamo jedni druge i publiku, i onda odlučujemo kako ćemo svirati – uvek na drugi način“, opisao je Fresu svoj način rada.

pancevo, beograd, novi sad

U pratećem programu festivala, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, održane su promocije knjiga “Jazz Face” Vojislava Pantića, monografije 20 godina Pančevačkog džez festivala”, kao i nekoliko izdanja Davora Hrvoja. Ana Anderluh iz sastava Little Rosies Kindergarten održala je solo nastup, dok je tokom tri dana publika mogla da pogleda izložbu fotografija Dragoslava Nedića. Na programu su bili i javni časovi učenika Muzičkih škola iz Beograda i Subotice, kao i tradicionalni ponoćni džem sešni.

Pančevački jazz festival održan je dvadeset drugi put u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade SAD, Italijanskog instituta za kulturu, Ambasade Mađarske, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Izraela, Austrijskog kulturnog foruma i Dunav osiguranja.

(Foto: Dragoslav Nedić)

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...