Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zvezda savremenog džeza Mark Guiliana nastupa druge večeri Pančevačkog jazz festivala - | K-013 Portal

Zvezda savremenog džeza Mark Guiliana nastupa druge večeri Pančevačkog jazz festivala


pancevo, beograd, novi sad

Ovogodišnje, dvadeset drugo izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Tokom tri festivalske večeri, ljubitelji džeza uživaće u bogatom muzičkom programu. Druge festivalske večeri, 1. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće tri muzička sastava: austrijski Little Rosies Kindergarten, američki Mark Guiliana Beat Music, i Péter Rozsnyói Trio iz Mađarske.

Sa austrijske džez scene, koja poslednjih desetak godina doživljava vrtoglav uspon, dolazi ansambl Little Rosies Kindergarten, koji čini čak 13 članova u atipičnoj big-bendovskoj formaciji. Ovaj sastav, koji će nastupiti na otvaranju druge festivalske večeri u 20h, nema ni formalnog ni neformalnog lidera već svi komponuju i improvizuju ravnopravno. Nema ni grube podele po instrumentalnim sekcijama, dok vokali često više duguju pozorišnoj i kabaretskoj estetici, nego onoj karakterističnoj za istorijske predstave o ovom formatu i vrsti džeza. Little Rosies Kindergarten u svom izrazu nalaze mesta kako za džez avangardu, tako i za modernu kompoziciju, odnosno alternativni pop i rok. Te naizgled različite estetike se u muzici austrijskog orkestra prepliću, čineći njihove pesme nepredvidivim i intrigantnim u svakom trenutku.

Od 21:30 nastupiće zvezde večeri, američki sastav Mark Guiliana Beat Music. Frontmen ovog benda, renomirani američki bubnjar koji je sarađivao sa Avishaijem Cohenom, Bradom Mehldauom i drugim vedetama savremenog džeza, savršen je primer slobodnog, kreativnog muzičara 21. veka. Stasao kao klinac na grandž bendovima poput Nirvane, Soundgardena ili Pearl Jam, sa školovanjem i treningom u domenu klasičnog džeza, te interesovanjima za modernu i eksperimentalnu elektroniku u odraslom dobu, danas se hrabro i bez otklona bavi onim što mu najviše prija u datom trenutku. Muzika Guilianinog benda Beat Music evocira stil osamdesetih, istaknut prepoznatljivim šmekom sintova i starih ritam mašina, no uspešno inkorporiran u stil uzavrelog njujorškog džeza 21. veka. Guilianina muzika je i retro-futuristička i savremena, plesno svedena i džezerski razmahana, ali nadasve suptilna i promišljena, kao plod hrabre vizije autora pred kojim se ne naziru granice.

Mađarski pijanista Peter Rozsnyoi će se pančevačkoj publici predstaviti u 23h u formi pijanističkog trija, utemeljenoj u tradiciji koju su decenijama gradile legende poput Billa Evansa, Keitha Jarretta, te u novije vreme muzičari poput Brada Mehldaua ili Torda Gustavsena. Baveći se ovim omiljenim formatom brojnih posvećenih ljubitelja džeza i audiofila, Rozsnyoi se opredelio za delikatnost ispred samodovoljne virtuoznosti i lepotu u jednostavnosti. Njegov je aranžerski stil utemeljen u najboljoj tradiciji džeza pedesetih godina prošlog veka, odakle rado odlazi u džeretovski razigrane improvizacije ispunjene vokalnim usklicima. U baladerskim numerama delikatan je poput Evansa, a nisu mu strane ni klasičarske vinjete utemeljene u fascinaciji Bachovom muzikom.

Pančevački jazz festival održava se dvadeset drugi put u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade SAD, Italijanskog instituta za kulturu, Ambasade Mađarske, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Izraela, Austrijskog kulturnog foruma i Dunav osiguranja.

Tags: , ,

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...