Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Antikorupcijski osvrt na primeru četiri grada - Mafijaški metodi, ignorisanje i razbijanje korupcijskih bedema - | K-013 Portal
antikorupcijska znacka, nvo kareja, kareja, korupcija u pancevu

Antikorupcijski osvrt na primeru četiri grada - Mafijaški metodi, ignorisanje i razbijanje korupcijskih bedemaNVO "Kareja" kao organizacija definisana „za istraživanje korupcije“, krajem prošle godine uočila je da je interesovanje građana za političku korupciju povećano. To ih je navelo da realizuju projekat „Crna korupcija značka“.

"Bio je to i lep primer funkcionisanja neformalnog MAF-a (Mali antikorupcijski front). Poneseni dosadašnjom saradnjom u projekat su se uključili Leskovac, Novi Pazar i Čačak.  Praktično je to trebala da bude anketa iz koje bi videli koga građani prepoznaju kao najkorumpiranijeg. Ujedno smo hteli da ih animiramo da se aktivnije uključe u borbu protiv tog zla.

Metodologija je sadržala nekoliko rizika, koji su pretili da projekat obesmisle. Reprenzentativnost uzorka je bila pod znakom pitanja, takođe i procena minimalnog broja glasova. Svakako da takvo priznanje koje je u suštini optužba ne bi olako dodelili, ukoliko ne bude potkrepljeno znatnim brojem glasova i adekvatnim obrazloženjem. Tako se postavilo prethodno pitanje, da li da ulazimo u rizik, ili da sedimo u miru na bezbednoj udaljenosti?

Kao i više puta do sada, rizik smo prihvatili. Potpuno svesni da rezultat dobijen putem fb ankete ne može biti pouzdan, jer ne obuhvata građane koji ga ne koriste; a takvih je mnogo. Idealno je bilo imati dve odvojene ankete, onih koji fb koriste i onih koji ga ne koriste. Uz sve te rizike, ušli smo u akciju. Nakon oglašavanja na fb-u i na šest lokalnih medija, očekivali smo veći broj predloga. Međutim bilo ih je ukupno oko trideset. Što je ispod svakog očekivanja. Bio je to neprijatan trenutak. Suočili smo se sa neuspehom i prihvatili ga. Ali, život ide dalje. Kako je pristiglo malo predloga, mogli smo ih sve jednim pogledom obuhvatiti. Štrčala su dva povezana:

 „Naravno u Pančevu je najveća korupcija to zna većina građana ali ne govore ili zbog posla ili iz straha jer je vlast kod jednog čoveka u Pančevu koji rukovodi i političarima i kriminalcima uz pomoć policije.“ Izgleda kao da je zalutao sažet opis mafijaške organizacije! Sledeći komentar pokazuje da opis nije zalutao, jer objašnjava uzok:  „Upravo taj strah nas i sahranjuje jer zbog svega i svacega tj raznih razloga cutimo i trpimo lopuze koje i igraju na tu kartu ucene,straha i tiranisanja da bi od nas napravili mirne poslusnike dok oni iz gradske uprave rade sve moguce kriminalne radnje.“

Šta znače ovi komentari?

„Penicilinom“ protiv političke korupcije

Još jedan dokaz da je nauka nepredvidiva i da ne dozvoljava preskakanja. Naučna otkrića bila su i sasvim neočekivana. Penicilin je primer nad primerima i upravo ono što nam u borbi protiv političke korupcije treba.

Naš cilj je i ovaj put bio fenomenološki, ali je otkriće bilo etiološko. Dobili smo odgovor na mnogo važniji pitanje: Šta nas sprečava da se protiv političke korupcije borimo - strah. A to je upravo ono što je hrani i omogućava nesputani razvoj.

Bila je to savršena prilika da izmišljena ličnost koja nas prati u svim projektima -  „Vedeta“ dobije priliku da se pokaže i dokaže. Reč je o otelotvorenoj političkoj korupciji u liku glumice Jelene Simić. Ona se ne krije, već ponosno svu odgovornost na sebe preuzima. Tako je bilo i ovaj put. Njene zasluge za političku korupciju su najveće, te je zasluženo postala prvi laureat „Crne korupcijske značke 2021.“

. . .

Da bi upotpunili sliku političke korupcije, komentare smo ukrstili sa aktivnostima jedinica lokalnih samouprava (JLS) na planu borbe protiv korupcije i to samo u formalnom smislu, tj. da li su doneli Lokalni antikorupcijski plan (LAP) i osnovali Lokalnu antikorupcijsku komisiju. Na to su bile u obavezi predviđenoj za Poglavlje 23. Ta činjenica mnogo govori o stanju političke korupcije.

Grad Pančevo je pre više godine doneo LAP, ali komisiju nije osnovao. Na naše dopise u vezi sa tim ne odgovara. Da li to znači da se i JLS boji, da li prikriva eventualnu korupciju, ili ne zna šta treba da uradi? Da li sve to znači da su citirani komentari tačni?

Čačak

Na tekst o izboru za Crnu korupcijsku značku koji je objavio portal Ozon presss Čačak, takođe je bilo tek nekoliko predloga. Među njima kao tema dominira „sudstvo“, koje se pominje u pet komentara. Jedan je prava mala studija o Ivanjici, a u tri se direktno navodi „Ivanjičko sudstvo“. Na taj način se i Ivanjica priključila našem antikorupcijskom osvrtu. Građanskih inicijativa u Čačku ne manjka kao ni rešenosti da se u antikorupcijska tela i mehanizme uključe. U tome prednjači Centar za monitoring i evaluaciju CEMA. Međutim, JLS stoji na čvrstom stavu da neće dozvoliti nikakve antikorupcijske aktivnosti. Naime, na više dopisa državne Agencije za sprečavanje  korupcije, nisu odgovorili! 

Leskovac

Stanje u Leskovcu je suprotno. Na tekst u portalu Rešetka bilo je sedam komentara. Što je jako malo, ali je „Gradonačelnik“ tri puta direktno a verovatno još dva puta indirektno nominovan. Znači da su Leskovčani bili slobodniji i konkretniji. Njihova JLS je, za razliku od Pančeva, hrabro raspisala konkurs za članove antikorupcijske komisije. Međutim, nije se javio ni jedan kandidat!? Možemo da pretpostavimo da nije u pitanju nezainteresovanost građana za sprečavanje korupcije, već racionalna procena da „od toga neće biti ništa“. Tome u prilog ide i pragmatičnost meštana obližnjeg sela Kukulovce, koje je pre dve godine odbilo da na izborima glasa ukoliko im se pre toga ne asfaltira put. To su i ostvarili. Takvu praktičnu primenu vladavine prava definisali smo kao „Autohtona škola vladavine prava – Kukulovce 2020“.

Novi Pazar

Za kraj smo ostavili praktično jedini svetli primer i jedini grad u Srbiji - Novi Pazar koji je otvoren za kritičku misao i antikorupcijske aktivnosti. Dokaza za to je više. Prvo, jedino je ta JLS donela i LAP i oformila antikorupcijsku komisiju. Drugo, jedino u Novom Pazaru su naše dve antikorupcijske publikacije imale dostupan javni prostor. Jedina Regionalna TV koja je izveštavala o promocijama publikacija. Jedine javne ustanove (Muzej i Biblioteka) gde smo primljeni. Posebno ističemo da nas je primio i gradonačelnik gospodin Nihat Biševac. O srdačnosti u Novom Pazaru je izlišno govoriti, ali beležimo njegovo kazivanje, da je protiv svake vrste korupcije, da ništa ne skriva i da će ispitati svaki slučaj korupciji za koji sazna. Deluje kao da ste na drugoj planeti. No, i Novi Pazar ima svoje probleme, pa i korupciju. O tome i drugim temama nadamo se više u saradnji sa našim Urban-in i Seadom Biberovićem.

Dok Pančevci, Leskovčani, Čačani i Pazarci postaju sve svesniji svoje moći, nezavisni lokalni mediji razbijaju korupcijske tvrđave", navode iz NVO "Kareja".

. . .

Institut za istraživanje korupcije zahvaljuje se mnogobrojnim građanima, partnerima, OCD, aktivistima i lokalnim medijima koji su nas bezrezervno podržali. I u ovoj godini nastavićemo sa svim antikorupcijskim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.