Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CINS i BIRN: Srbija izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru nakon puča - | K-013 Portal
cins, birn, srbija, rakete, mjanmar

CINS i BIRN: Srbija izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru nakon pučaSrbija je izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru 2021. par dana nakon puča koji je doveo do građanskog rata u toj zemlji, a u mesecima krvavih obračuna koji su usledili Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja, objavili su CINS i BIRN.

Ignorišući izveštaje o nasilju, ubistvima i kršenju ljudskih prava, Srbija je dozvolila da se trgovina oružjem sprovede i pored obaveze da vlast povuče izdate dozvole za izvoz oružja koje može biti korišćeno za kršenje ljudskih prava, navodi se u istraživanju.

Dokumentacija srpskog Ministarstva trgovine i turizma pokazuje da je ukupno 2.524 nenavođenih raketa kalibra 80mm izvezeno iz Srbije u Mjanmar u dve pošiljke, u januaru i februaru 2021. godine.

Oružje vrednosti 4,7 miliona evra je izvezla Jugoimport SDPR, srpska državna kompanija koja se bavi trgovinom naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.

Prva pošiljka od 880 raketa bila je 23. januara, nedelju dana pre nego što je mjanmarska vojska preuzela kontrolu nad državom, nakon izborne pobede Nacionalne lige za demokratiju (NLD) koju predvodi Aung San Su Ći.

Za sledeću pošiljku 1.664 raketa, Srbija je dala zeleno svetlo 8. februara, kada je puč izveden u Mjanmaru i zemlja klizila u nasilje, navodi se u istraživanju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je večeras da Srbija ne izvozi oružje Mjanmaru i da je odluka o obustavi eventualnih isporuka naoružanja i vojne opreme toj zemlji doneta u martu prošle godine.

Povodom izjave specijalnog izvestioca UN za Mjanmar Tomasa Endrjuza (Thomas Andrews) koji je naveo da je Srbija jedna od država koje isporučuju oružje sadašnjim vlastima te zemlje, ministarstvo je saopštilo da je blokiralo više zahteva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahteva za izvoz oružja i vojne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.