Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CINS: Najviše državnog novca za MNE u vlasništvu EPS-a i Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića - | K-013 Portal
cins, mini hidro elektrane, nikola petrovic, kum aleksandra vucica

CINS: Najviše državnog novca za MNE u vlasništvu EPS-a i Nikole Petrovića, kuma Aleksandra VučićaMalim hidroelektranama (MHE) u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem, država je i prošle godine za proizvedenu struju isplatila najviše novca, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako je navedeno, Međuvršju, Ovčar Banji, Radaljskoj Banji, malim hidroelektranama u vlasništvu EPS-a, država je za proizvedenu struju prošle godine isplatila ukupo oko 3,8 miliona evra.

Druge po visini zarada su firme čije se vlasništvo povezuje sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. One su od države za struju u 2021. dobile 3,1 milion evra.

Od svih mini hidroelektrana koje se dovode u vezu sa Petrovićem, najviše novca isplaćeno je MHE Županj, oko 422.000 evra. S druge strane, za struju koju je proizvela MHE Donje Gare 1, isplaćeno je najmanje – oko 23.000 evra.

U vezu sa Petrovićem se, kako navodi CINS, dovodi deset MHE, od kojih se osam nalazi u opštini Crna Trava – Tagošnica, Gornje Gare 1 i 2 i Donje Gare 1, 2 i 3 na reci Vlasini i njenim pritokama Livađe i Jabukovnik. Podno Kopaonika, na reci Jošanici, smeštena je još jedna – Županj.

Pored njih, prošle godine je struju proizvodila i prodala državi još jedna hidroelektrana čije se vlasništvo povezuje sa Petrovićem. Reč je MHE Rekovići, koja se nalazi na reci Lim kod Priboja.

Tokom prošle godine država je za električnu energiju proizvedenu u MHE dala 31,4 miliona evra, pokazuje izveštaj EPS-a. To je skoro deset miliona više nego 2020.

Kako je ranije za CINS izjavio jedan od investitora za vreme vanrednog stanja izazvanog epidemijom korona virusa njima nije isplaćivana puna cena jer je „nastupila viša sila po ugovoru sa EPS-om“.

Značajan novac je isplaćen i MHE Lanište koja je smeštena na Rupskoj reci na teritoriji Vlasotinca, njoj je za prošlu godinu isplaćeno oko milion evra. Vlasnik ove elektrane Branislav Pešić poseduje i MHE Porečje koja je prošle godine prihodovala blizu 600.000 evra.

Pored Pešićevih, približnu sumu od 1,6 miliona evra zaradilo je i pet MHE u kojima se kao vlasnik pojavljuje kompanija Credo iz Vranja. Ta firma u vlasništvu je Gorana Savića i Dragana Stojmenovića.

Tokom prošle godine električnu energiju proizvodilo je i deset novih MHE. One su ukupno zaradile nešto više od 1,3 miliona evra.

U Srbiji firme koje se bave proizvodnjom struje iz MHE imaju status povlašćenih proizvođača zbog obećanja države Energetskoj zajednici da će do 2020. godine 27 odsto struje proizvoditi iz obnovljivih izvora. To znači da država električnu energiju, proizvedenu radom MHE otkupljuje po višim cenama kako bi podstakla investitore da ulažu u taj posao.

Bivši dekan beogradskog Šumarskog fakulteta, sada prorektor Univerziteta u Beogradu, Ratko Ristić ocenio je da MHE proizvode malo struje nasuprot ekološkoj šteti koju uzrokuju. U mestima na čijim rekama se već nalaze ili se grade MHE građani godinama protestuju zbog štete koju trpi okolina, presušivanje reka, uništavanje vegetacije, ugrožavanje opstanka vodozemaca i slično.

Od obnovljivih izvora energije poput vetroparkova, solarnih elektrana, elektrana na biomasu i drugih prošle godine otkupljeno je ukupno oko 1,8 milijardi kWh (kilovat sati) struje, za šta je država platila 193,4 miliona evra.

Većina MHE, čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Nikolom Petrovićem pripada kompaniji Eco Energo Group, u kojoj je Petrović, početkom 2022. godine, uvećao svoj udeo.

Vera Ristić, tašta tenisera Novaka đokovića, prenela je svoj udeo od 2,5 odsto vlasništva, koji je u toj kompaniji imala preko svoje firme Eco Global na Petrovićevu kompaniju Eko Vlasina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.