Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Euro Litijum krije podatke o svom rudniku kod Valjeva, kaže advokat - | K-013 Portal

Euro Litijum krije podatke o svom rudniku kod Valjeva, kaže advokat

euro litijum valjevo

Advokat Sreten Đorđević, koji je pravni zastupnik pokreta građana „Marš sa Kolubare“ dobio je na uvid dokumente i dozvole kompanije Euro Litijum Balkan za projekat „Valjevo sever“. Dokumenta su dobijena na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, ali je problem u tome što je skoro dve trećine dobijenog materijala zatamnjeno i nedostupno.

„To su potpuno zatamnjene desetine i desetine strana“, rekao je Đorđević za televiziju N1.

Kako je dodao, kompanija Euro Litijum Balkan, koja namerava da eksploatiše litijum u okolini Valjeva, zaštitila je kao poslovnu tajnu sve podatke o ekološkim faktorima na tom području.

„Znači, faktore zaštite životne sredine. A faktori prirode i slične informacije koje se tiču vode, vazduha, zemljišta, ni na koji način ne mogu biti proglašeni bilo kojom tajnom, a ponajmanje poslovnom tajnom“, naglašava advokat Đorđević.

Euro Litijum Balkan je, prema njegovim rečima, sakrio sve podatke o ekološkim faktorima za područje Valjevo sever zbog toga što, dodaje, žele da „sve podatke te vrste sakriju od građana Valjeva“.

Kompanija Euro Litijum Balkan nedavno je u centru Valjeva otvorila svoj Info centar.

Sedište te kanadske kompanije koja se bavi geološkim istraživanjima litijuma i bora u dolini reke Kolubare je u Divcima, selu koje je desetak kilometara udaljeno od Valjeva.

Uz informaciju koga sve sponzoriše i donira u Valjevu, kompanija je u poslednjem saopštenju za javnost naglasila da su se zbog tih aktivnosti našli na „stubu srama“.

Kompanija ELB ističe da ima visoko razvijenu svest o važnosti razvoja društvene zajednice i da kao takva, izlazi u susret svim udruženjima i organizacijama koje im se obrate za pomoć.

U saopštenju za javnost, međutum, nema ni reči o odgovornosti i „visoko razvijenoj svesti“ kompanije kada su u pitanju zaštita životne sredine i poljoprivrednog zemljišta u valjevskim selima gde ta komapanija izvodi geološka ispitivanja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.