Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Goran Papić - od predsednikovog omiljenog policajca do okrivljenog - | K-013 Portal

Goran Papić - od predsednikovog omiljenog policajca do okrivljenog

goran papic

Dok se u javnosti kao glava svih afera crta foto-robot Nebojše Stefanovića, u dosadašnjim istragama o njemu suštinski niko nije ispitivan.

A na saslušanju u policiji i tužilaštvu Goran Papić, nekadašnji zamenika načelnika SBPOK, uvodi u priču Nebojšu Stefanovića, ali ga ni za šta nije optužio, piše NIN u najnovijem broju.

Istražni i predistražni postupci protiv nekadašnjih čelnika MUP i pojedinaca bliskih vlasti međusobno su nepovezani. Međutim, u javnosti, piše NIN, kroz režimske medije, oni dobijaju vezivno tkivo.



Kako se navodi u tekstu, glavna nit propagandne akcije u kojoj učestvuju i poslanici i čelnici vladajućeg SNS je serviranje priče o zaveri protiv Aleksandra Vučića. Ide se tako daleko da se sa navodnom zaverom, osim onih koji su poslednja dva meseca saslušavani u policiji zbog odvojenih i međusobno nepovezanih predistraga, povezuju i profesionalni mediji, nevladine organizacije i opozicioni političari. I dok medijsko-propagandna obrada ove teme ide jednim tokom, istraga ide sasvim drugim.

Glavna uloga u medijskom spinu pripala je nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova, a sada odbrane, Nebojši Stefanoviću. Međutim, u dosadašnjim saslušanjima, o njemu suštinski niko nije ispitivan, čak ni Dijana Hrkalović. Jedini protiv koga se vodi istraga i ko je zaista osumnjičen je nekadašnji zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Goran Papić, bliski saradnik ministra Stefanovića.

O Papiću su svojevremeno pisani hvalospevi u medijima bliskim vlastima, a nakon javnih pohvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sada je Papić osumnjičen za krivično delo trgovine uticajem - da je navodno naredio 15. aprila 2020. da se vrati blindirani automobil Marku Miljkoviću, koji je uz Veljka Belivuka osumnjičen da predvodi kriminalnu grupu koja je uhapšena 4. februara 2021.

Papić je prvo saslušan 9. marta u svojstvu građanina, a samo dan kasnije je uhapšen i saslušan kao osumnjičeni i oba puta samo u vezi sa spornim vraćanjem blindiranog automobila.

NIN navodi da je imao uvid u zapisnike sa oba saslušanja Papića. U njima se, osim spornog vozila, ne spominje većina onoga za šta su Papića optuživali mediji. Papić je odbacio krivicu i samoinicijativno je spominjao ministra Stefanovića, ali ga ni za šta nije optužio. Na saslušanju je rekao da ga je Stefanović pozvao dva, tri dana pre događaja 15. aprila 2020, da mu je rekao da postoji zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal da se Miljković sasluša po zahtevu o prikupljanju obaveštenja, da je tražio da se to obavi korektno i da se o tome što pre obavesti tužilaštvo.

Na pitanje inspektora Službe unutrašnje kontrole kako je shvatio to naređenje, rekao je da to shvatio kao "varijantu da se postupi što profesionalnije", naročito iz razloga što se radilo o predmetu Tužilaštva za organizovani kriminal i to da se postupi što hitnije, bez zadržavanja u predmetu. Rekao je da se nikada nije upoznao, sreo ni kontaktirao sa Belivukom, Miljkovićem ili bilo kojim pripadnikom te kriminalne grupe, kao i da je spreman da sa tim tvrdnjama ide na poligraf.

Ispričao je zatim da ga je Stefanović tog 15. aprila 2020. pozvao, preko aplikacije Signal, ljut jer Miljkovića drže već pet sati i nije saslušan. Papić je onda naveo da je ustanovio da se Miljković nalazi u beogradskoj policiji i da je tražio da ga dovedu u SBPOK i da ga posle vrate.

"Ja nisam nikakve konkretne instrukcije davao na koji način da se Miljkoviću uzme izjava, sem što sam rekao da se uradi profesionalno, brzo, bez nepotrebnog zadržavanja, sve kako je meni ministar naložio. Jednostavno, suština je bila da se dogovorimo i iskoordiniramo da se lice preuzme iz PU Beograd i dovede kod nas, a mi ga vraćamo njima na dalje postupanje, kada uzmemo belešku", rekao je Papić.

Dalje je naveo da je u SBPOK preuzet Miljković, a ne i vozilo i tvrdio je da nije imao nadležnost nad pripadnicima gradske policije da im kaže šta da rade sa automobilom.

Više tužilaštvo u Beogradu uopšte nije planiralo da ministra pozove za svedoka, niti je saslušan tokom pretkrivičnog postupka. Tek je Papićev advokat Branislav Tapušković predao predlog da se tokom tužilačke istrage saslušaju ministar Stefanović i nekadašnji načelnik UKP MUP Srbije Dejan Kovačević.

"Nebojša Stefanović mora biti saslušan kao svedok, na čemu ću da insistiram, upravo da se utvrdi ta objektivna i subjektivna relacija u problemima koji se tiču naredbi. Ministar je nadležan za sve stvari koje se tiču policije, dakle on može da zahteva tako nešto u odnosu na svoje potčinjene i svi drugi su dužni da respektuju ono šta on traži, a to je stvar koja treba da se ispita", rekao je Tapušković za NIN.

(NIN)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.