Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Olenik: Javna tajna da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoji pedofilska mreža - | K-013 Portal

Olenik: Javna tajna da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoji pedofilska mreža

aleksandar olenik, pedofilija u crkvi, pedofilska mreza u spc

Advokat za ljudska prava, Aleksandar Olenik, izjavio je da je "javna tajna" da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) postoji "pedofilska mreža".

Olenik je u Beogradu na promociji knjige "Kako smo ubili boga" rekao da se SPC nije odrekla vladika Pahomija i Vasilija Kačavende, iako su oni "poznati po pedofiliji".

"Zašto ih se SPC nije odrekla, nego ih je štitila, dok je žrtve pedofilije pokušala na sve načine da ućutka?", pitao je Olenik.

Ocenio je da je "sinergija SPC i države otišla toliko daleko da država više sluša crkvu, nego što zakonima uređuje rad crkve".

"Žrtve pedofilije su izdate od svih, pogotovo od države i to je nemerljivo zlo. To ćutanje države žrtvama najviše smeta. Zaštita zločinaca od strane države i uskraćivanje podrške žrtvama je nemerljivo zlo koje ćemo kao društvo plaćati i u budućnosti. Najveći broj pedofila u SPC su nedodirljivi, imaju moć i nastavljaju sa zločinačkim aktivnostima", rekao je Olenik.

Knjigu "Ispovest kako smo ubili boga" izdala je nevladina organizacija Montenegro International. Njen autor, Bojan Jovanović, bivši je djakon SPC, piše kako crkva "zastrašuje i ubija žrtve pedofilije uz pomoć države".



"Svim državnim organima sam se obratio i svi su mi rekli da se javim prvo političarima. Obratio sam se tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i oni su navodno vodili istragu, ali ništa nisu uradili. Dao sam 2012. odredjene dokaze Aleksandru Vučiću, ali on prstom nije mrdnuo da išta uradi", rekao je Jovanović.

Dodao je da ga je pokojni patrijarh SPC Pavle "tek iz osmog puta" primio na razgovor, ali ubrzo i izbacio iz kancelarije kada je Jovanović počeo da mu govori o dokazima o pedofiliji u SPC.

"Patrijarhu Irineju smo se obraćali mnogo puta, a samo nam je jednom stigao odgovor da je za SPC ta priča završena. Patrijarhu Porfiriju neću da se obraćam, jer ne želim više da se ponižavam. Ali očekujem da podnese ostavku jer će oni ljudi koji su njega izabrali na to mesto uskoro biti predmet istražnih organa", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, u Srbiji niko nije želeo da izda njegovu knjigu, niti da napiše predgovor i pogovor, pa je pomoć tražio van Srbije. Najavio je da će uskoro biti osnovana nevladina organizacija koja će se baviti svim slučajevima pedofilije u SPC, ali i u Srbiji uopšte.

"Dobili smo podršku svih žrtava, a omogućićemo svim pravoslavnim konfesijama da iznesu svoje mišljenje o pedofiliji, jer nije SPC jedina pravoslavna konfesija. Sada se u Srbiji sprovodi verska diktatura", ocenio je Jovanović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.