Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VIDEO: Šef smene u noći rušenja u Savamali: Postupao sam po naređenju - | K-013 Portal

VIDEO: Šef smene u noći rušenja u Savamali: Postupao sam po naređenju

savamala, rusenje u savamali, goran stamenkovic

Šef smene u beogradskoj policiji u noći rušenja u Savamali Goran Stamenković negirao je da je priznao krivicu da bi mu bio ozakonjen nelegalno sagrađen objekat i najavio proteste svoje porodice ispred predsedništva i tužilaštva dok mu se ne ozakoni i drugi deo nelegalnog objekta.

On je u intervuu za Birn govorio kakve je instrukcije dobio od svog šefa te noći i preti da bi mogao javno da progovori o svemu ukoliko se uskoro ne oglasi tužilaštvo kome je izneo sve detalje.

Tekst je objavljen pod naslovom „Stamenković, jedini kažnjeni u slučaju Savamala: Postupao sam po naređenju, i danas trpim političke pritiske“, a u njemu Stamenković objašnjava i zašto se ljuti na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Birn je naveo i da će za mesec i po dana biti navršeno šest godina od rušilačke akcije u beogradskoj Savamali, i da je javnost i dalje bez zvaničnih informacija o tome ko je naredio, organizovao i učestvovao u rušenju, ali i u zataškavanju tog događaja.

Iako brojne nezvanične informacije, procurela dokumenta, ali i zvanični izveštaj tadašnjeg ombudsmana Saše Jankovića ukazuju na to da je taj događaj bez presedana sa stanovišta nezakonitosti, brutalnosti, ugrožavanja bezbednosti i prava građana, osmišljen i organizovan u samom vrhu države, za demoliranje pod fantomkama i nepostupanje policije u noći rušenja do danas je odgovarao samo Goran Stamenković, koji je te noći bio šef smene Dežurne beogradske policije, navodi se u tekstu.

Kako je ranije pisao Birn, ali i neki drugi mediji, prema nezvaničnim informacijama iz policijskih izvora, Stamenković se nagodio sa najvišim državnim zvaničnicima da će mu u zamenu za preuzimanje krivice na sudu za događaje u Savamali, omogućiti legalizaciju objekta u naselju Mirijevo, koji je već bio počeo da gradi nezakonito, bez neophodne dokumentacije i dozvola.

U svom prvom intervjuu datom nekom mediju nakon skoro šest godina od rušenja u Savamali i skoro četiri od preuzimanja krivice na sebe, Stamenković je rekao da se ne oseća jedinim krivcem za događaje u Savamali i da je do detalja sve predočio nadležnim institucijama.

Tvrdi da u noći rušenja nije znao šta se ruši i ko ruši, a da je naredbu o nepostupanju policije dobio od svog pretpostavljenog, načelnika Dežurne službe beogradske policije Zvonka Kostića.

Stamenković nije želeo da komentariše navode iz iskaza koji je dao tužilaštvu, a do kog je nedavno došao nedeljnik NIN, o tome ko je sve na njega vršio pritisak da na sebe preuzme svu krivicu za događaje u Savamali, ali je rekao da demantuje onaj deo koji se odnosi na tvrdnje da je sklopio dogovor sa državom da će krivicu preuzeti ukoliko mu nelegalan objekat bude ozakonjen.

Nije želeo da govori o svojim saznanjima o tome ko je sve te noći učestvovao u demoliranju Savamale, kao ni o nezvaničnim informacijama koje su do sada pristizale o tome da su kao podrška tokom rušenja u Savamali, navodno, bili i pojedini pripadnici iz Policijske brigade beogradske policije.

Nije želeo da govori ni o tome da li je tačno da je 2017. konačni pritisak na njega da na sebe preuzme krivicu izvršila Dijana Hrkalović, koja je u tom trenutku bila državna sekretarka MUP-a, nakon što je na tu funkciju premeštena sa pozicije sekretara Uprave kriminalističke policije.

Dodao je, međutim da bi o svemu uskoro, ipak, mogao javno da progovori, ukoliko se u vezi sa tim ne bude oglasilo tužilaštvo koje protiv njega vodi postupak zbog nelegalne gradnje, kom je izneo sve detalje.

„Nećete verovati do koliko sitnih detalja sam ja sve napisao i predočio i dao tužilaštvu i dao MUP-u, načelniku jednom, načelniku drugom, jednom direktoru, jednom ministru, drugom ministru. Tačno pre dve godine svu ovu dokumentaciju koju imam sam dostavio i gospodinu Aleksandru Vučiću“, rekao je Stamenković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.