Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website "Stražar": Beogradski funkcioner kaže da je hteo da prijavi vrednu sliku, ali ga je carina prevarila - | K-013 Portal
slika strazar, uprava carina

"Stražar": Beogradski funkcioner kaže da je hteo da prijavi vrednu sliku, ali ga je carina prevarilaU martu, nakon više od pola godine kako su carinici kod njega pronašli sliku "Stražar" i podneli prekršajnu prijavu, gradski funkcioner Nikola Kovačević saslušan je u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Kovačević je pred sudom negirao da je hteo da sakrije sliku od carinika i objasnio da je želeo upravo suprotno – da prijavi kulturno dobro, piše CINS, koji istražuje ovu priču. Kako kaže, to je uradio zato što je želeo da "Stražar" ostane u zemlji.

"U situaciji kad istu ne bih prijavio, slika bi isto tako mogla da izađe iz zemlje bez ičije saglasnosti, odnosno bez saglasnosti Narodnog muzeja", rekao je on.

Sudiji je ispričao i da se po sletanju prvo uputio ka crvenom kontrolnom prolazu, prolazu kuda po pravilu idu putnici koji imaju šta da prijave, ali tamo nije bilo nikoga od carinskih službenika. Kazao je i da je sačekao par minuta da se neko pojavi i video carinike kako stoje na zelenom kontrolnom prolazu.

"Gledao sam u njihovom pravcu, mislio sam da će neko od njih da dođe. Međutim, kako se to nije desilo ja sam krenuo ka zelenom kontrolnom prolazu".

Prema njegovim rečima, cariniku je rekao da ima sliku – kulturno dobro koje vraća u zemlju. Carinik mu je odgovorio da sliku stavi na skener, što je Kovačević, tvrdi, uradio.

"Službenik me je pitao 'jel ulje na platnu' i ja sam rekao da jeste i tada mi je carinski službenik rekao da sam u carinskom prekršaju. Ja sam ga pitao zašto, a on mi je odgovorio 'zato što si prešao liniju'. Ja sam burno odreagovao jer sam se osetio prevarenim", prepričao je Kovačević.

Početkom godine CINS je pisao o promeni sudije u predmetu Stražar. Naime, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović izuzela je sudiju Đuru Pavlicu iz ovog postupka na zahtev advokata Nikole Kovačevića zbog sumnji u nepristrasnost. Uz zahtev za izuzeće, protiv Đure Pavlice podneta je i prijava Visokom savetu sudstva. Kako je za CINS rekao Kovačevićev advokat Alen Jovanović, njihovu prijavu Visoki savet sudstva nije prihvatio.

Kovačević je rekao i da je u toku razgovora sa carinikom tvrdio da se na kulturna dobra ne plaća carina i pokazao mu dokumentaciju o slici. Na pitanje carinika kako je mislio da ne plati carinu kada je tražio povraćaj poreza, odgovorio mu je da ne zna svoj posao i da pogleda fakturu koja je bez pečata austrijske carine.

"On je meni rekao 'Nećeš ti mene da učiš mom poslu, sad ćeš da vidiš'", prepričao je Kovačević sudu razgovor koji je prethodio carinskoj proceduri.

Iskaz carinika koji je pred sudom ispričao da mu je Kovačević rekao da u kesi nosi nešto slično venčanici, gradski funkcioner ocenio je kao sraman. Prema njegovim rečima, nije istina ni da je drugom cariniku iz kontrole rekao da će kontaktirati prijatelja iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

"Samo sam tražio da vrate kamere i da se vidi šta i kako se sve desilo na šta carinski službenik nije odreagovao. Ja sam nakon toga rekao da ću zvati svoje prijatelje da mi pomognu da pribavim snimak".

Kovačević je istakao da i dalje misli da na sliku ne treba da plati porez.

"Potpuno je suludo da se na cenu slike, uslugu aukcijske kuće sa PDV-om, autorska prava plaća i carinska dažbina u iznosu od 45.000 evra, i ko bi u toj situaciji pristao da donese sliku u svoju zemlju", naveo je on.

On je sudu dostavio i više fotografija. Na jednoj od njih se vidi kako sa Stražarom u ruci šeta ulicama Beča, a dostavio je i fotografije praznog crvenog kontrolnog prelaza i zelenog izlaza na kojem se vidi nekoliko carinika. U dokumentaciji ne stoji kada su slike sa aerodroma nastale.
Zarada od prodaje bitkoina

Nikola Kovačević je sudu dostavio i kopije mejlova u kojima se vidi da je trgovao bitkoinima. Prema njima, on je u septembru 2020. kupio bitkoine za 6,2 miliona dinara, a u februaru 2021. prodao sličnu količinu te kriptovalute i zaradio skoro 24 miliona dinara, odnosno oko 203.000 evra.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije nisu želeli da odgovore CINS-u da li im je prijavio ovaj prihod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.