Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Suđenje za Jovanjicu: Mađarska još pre deset godina dovodila Koluviju u vezu sa trgovinom marihuanom - | K-013 Portal

Suđenje za Jovanjicu: Mađarska još pre deset godina dovodila Koluviju u vezu sa trgovinom marihuanom

jovanjica, sudjenje, madjarska

Ime Predraga Koluvije, vlasnika kompanije Jovanjica okrivljenog za proizvodnju 1,6 tona kanabisa, mađarski pravosudni organi su pre skoro deset godina dovodili u vezu sa trgovinom ovom drogom.

Kako prenosi Danas, ovu informaciju je tokom današnjeg glavnog pretresa u predmetu Jovanjica 1 otkrio postupajući zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun. On je sudskom veću predao prevod presude Okružnog suda u Segedinu kojom su zbog trgovine kanabisom osuđeni Sergej Mrđa i Marko Bukvić. Njih dvojica su 2011. godine uhapšeni prilikom ulaska u Mađarsku kada je u tajnim pregradama u njihovom vozilu pronađeno više od 25 kilograma marihuane.


Informacija da je Mrđa, Koluvijin najbliži saradnik, drugookrivljeni u predmetu Jovanjica 1, ranije bio osuđen zbog krijumčarenja marihuane bila je poznata. Čak je i njegov branilac Zoran Živanović ranije sudu predao prvu stranu presude u kojoj se to konstatuje. Međutim, tužilac Drecun je na današnjem pretresu sudu predao celokupnu presudu u čijem obrazloženju se 12 puta spominje ime Predraga Koluvije.

Tako je predočeno da je sam Koluvija, istim kolima u kojima je pronađena droga, sa Bukvićem išao u Mađarsku preko istog prelaza na kojima su uhapšeni.
 
Posebnu novinu predstavljala je tvrdnja da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije preko Koluvije došla do lokacije tajne laboratorije na Mirjevskom bulevaru gde je 2012. godine u akciji "Cepelin" policija pronašla preko 266 kilograma kanabisa, kao i devet prostorija sa 4.780 stabljika. Tada je bilo uhapšeno pet osoba, između ostalog i Koluvijin kum Vlada Lazović. Sam Koluvija je izbegao krivični progon.
 
Drecun je u iskazu podsetio da je Koluvija preko aplikacije Razgovor komentariosao ovu policijsku akciju sa Aleksandrom Tošićem koji je okrivljen u predmetu Jovanjica 2. U toj prepisci, Koluvija mu kaže da želi da zaštiti ljude jer su mu pre osam godina vezali i tukli ljude, a posle toga prijavili policiji.
 
Drecunovom predlogu da se ovaj dokument mađarskog suda uvrsti u dokazni materijal oštro su se suprotstavili branioci Predraga Koluvije. Advokat Ivan Bajazit Drecunov iskaz ocenio je kao “procesno divljaštvo”, dok je Vladimir Đukanović kazao da te informacije nemaju nikakve veze sa ovim postupkom.
 
I druga strana je imala svoje dokazne predloge. Koluvijin advokat Aleksandar Živanović je predložio da se među dokaze uvrsti odluka Evropske komisije, čiji odbor je registrovao pet sorti industrijske konoplje čiji su se nazivi navodili u notesu pronađenom na Jovanjici. Ovo, naveo je Živanović, nepobitno dokazuje ono što je odbrana tvrdila od početka postupka – da na Jovanjici nije pronađena marihuana već industrijska konoplja. Drecun se usprotivio ovom predlogu, tvrdeći da se tužilaštvo nikada nije ni bavilo semenjem koje je Jovanjici dostavila firma Superior iz Velike Plane, već biljakama koje su pronađene na imanju na kojima je veštačenjem utvrđeno da imaju veći udeo psihoaktivne supstance od dozvoljene.
 
Suđenje u predmetu Jovanjica 1 nastaviće se u oktobru. U pitanju je predmet u kojem se Koluvije i devet njegovih saradnika terete za neovlašćenu proizvodnju i puštanje u promet 1,6 tona kanabisa. Predmet Jovanjica 2 u kojem su optuženi pripadnici policije, civilnih i vojnih obaveštajnih službi, a zbog sumnje da su obezbeđivali operaciju proizvodnje marihuane, ne odmiče dalje od pripremnog ročišta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.