Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Pandorinim papirima i Vučićev kum Nikola Petrović - | K-013 Portal

U Pandorinim papirima i Vučićev kum Nikola Petrović

vucicev kum, nikola petrovic, pandora papiri, pikanterije

Milioni dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje ofšor kompanija otkrivaju tajne 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera zajedno sa 400 funkcionera iz više od 90 država.

Novinarsko istraživanje zasnovano na ovim dokumentima pod nazivom "Pandorini papiri", otkriva sakrivene poslove kralja Jordana, predsednika Crne Gore, Ukrajine, Gabona, Kenije i Ekvadora, premijera Češke Andreja Babiša, bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera, čileanskog predsednika Sebastijana Pinjera i brojnih drugih, a među njima se nalaze i pojedina imena iz Srbije.

U papirima se, kad je u pitanju Srbija, pojavljuje ministar finansija Siniša Mali, ali i Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića i direktor "Elektromreže Srbije" (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine.

U tekstu OCCRP-a navodi se da je Petrović postao vlasnik kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva, koja je osnovana 2016. godine, preko švajcarske konsultantske kuće "Fidinam and Alcogal".

Navodi se da prilikom osnivanja kompanije, Petrović nije obavestio Alcogal da bi se mogao smatrati politički eksponiranom osobom, iako je toliko blizak sa predsednikom, a to je naveo i njegov advokat (da nije politički eksponirana osoba).

Međutim, nakon formiranja kompanije, Alcogal je otkrio njegovu političku poziciju i zatražio bankovno referentno pismo. U tekstu se dalje navodi da je švajcarska advokatska kancelarija odbila ovaj zahtev konsultantske kuće, nudeći da sami napišu referentno pismo, što je Alcogal prihvatio.

Petrović je držao kompaniju u tajnosti od srpskih zvaničnika i nikada je nije prijavio, kao što zakon nalaže, navodi se dalje u tekstu u kom se ističe da im Petrović nije odgovorio na postavljena pitanja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.