Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Unapred namešteno javno nadmetanje za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta uz podršku pančevačkih SNS funkcionera - | K-013 Portal

Unapred namešteno javno nadmetanje za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta uz podršku pančevačkih SNS funkcionera

oglas za javno nadmetanje radi otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta, grad pancevo tender

Na sajtu grada Pančeva 28. aprila je objavljen Oglas za javno nadmetanje radi otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Tim oglasom navedeno da je predmet nadmetanja, odnosno prodaje - predstavlja 10 katastarskih parcela, od kojih su 9 katastarske parcele u Pančevu, manjih površina koje su stavljene sa namerom skretanje pažnje na malverzaciju koja se odnosi na 10. katastarsku parcelu koja nema veze sa Pančevom, a koja se nalazi na Divčibarima, čija je površina 2 hektara i čije je tržišna vrednost preko 2 miliona evra, kaže naš izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Međutim, način objavljivanja tendera, njegovi učesnici, formirana cena zavređuju pažnju da, ne samo javnost čuje za njih, već da celokupna situacija i međusobno delovanje svih aktera bude predmet krivičnog gonjenja nadležnog tužilaštva.

Prva anomalija koja se javlja u konkretnom slučaju jeste način objavljivanja ovog Javnog nadmetanja, odnosno ove prodaje. Naime, zakonska je obaveza i opšta praksa da se prodaja nepokretnosti velike vrednosti objavljuje u relevantnim glasilima, kako bi što veći broj eventualnih zainteresovanih lica mogao da saznao o postojanju određenog tendera.

To ovde nije slučaj.

Javno nadmetanje koje je predmet ovog teksta objavljeno je samo na sajtu grada Pančevo i u lokalnom listu, što je neuobičajena praksa kada su u pitanju javna nadmetanja, a posebno nadmetanja za nepokretnosti velike vrednosti. Iz toga se nesumnjivo zaključuje, već na samom početku, da se javno nadmetanje neće sprovesti na zakonit način, te da je cilj da se, paradoksalno prirodi nadmetanja, javi što manji broj ljudi ili – još idealnije, da se ne javi niko do „unapred dogovorenog kupca“.

Međutim, ono što „organizatori cele predstave“ nisu računali, jeste da će se, između ostalog javiti i druga lica, savesna, koja će hteti da u skladu sa zakonom učestvuju na nadmetanju, što se naravno i desilo, te tog trenutka nadmetanje prestaje da bude „majči kašalj“ za njih.

I to je prva indikacija pomenutim organizatorima da imaju problem da sprovedu svoj nezakoniti plan u delo. Naime, kako saznajemo od bliskih izvora, srećni dobitnik na samom nadmetanju trebalo da je da bude Dumeco doo, Beograd, član Privrednog društva Pantransport d.o.o. Pančevo koji se inače bave prevozom putnika na teritoriji grada Pančeva. Zanimljivo je da se i na tender za dobijanje tog vrlo unosnog posla prevoza putnika na teritoriji grada  Pančeva niko osim sadašnjih vlasnika Pantrasporta nije javio.

"Dumeco doo Beograd je, dakle, trebalo da bude jedini učesnik nadmetanja za kupovinu vrednog plaća na Divčibarima, te da kao takav prođe neopaženo i javnosti i drugim učesnicima postupka i predmetnu katastarsku parcelu dobije za desetostruko manji iznos od tržišne vrednosti. Treba napomenuti da je između ostalog i sam Grad Pančevo član istog Privrednog društva, odnosno Pantransporta, u kom je, kao što smo rekli i član sam Dumeco d.o.o. Beograd. Vlasnik Dumeco-a Radivoj Bjelajac unapred je dogovorio celokupnu akciju.

Celokupno nadmetanje trebalo je da dovede do toga da Radivoj Bjelajac bez ikakvih problema učestvuje i pobedi u predmetnom nadmetanju, gde će, ili biti jedini učesnik ili imati fiktivnog učesnika koji će da radi po dobijenim instrukcijama. Plan je bio, odnosno i dalje jeste, da se parcela koja se nalazi na luksuznoj lokaciji i to na Divčibarima, koja je površine preko 2 hektara, i čija je tržišna vrednost preko 2 miliona evra, proda za manje od 250.000,00 evra", tvrdi naš sagovornik.

O delu u kom autoprevoznik kupuju ovoliko zemljište mislim da ne treba posebno komentarisati, jer isto nema baš nikakve veze sa njihovom delatnošću i načinom poslovanja već predstavlja puko bogaćenje na štetu svih nas po cenama koje se slobodno mogu nazvati poklon cenama.

Kada se saznalo da postoji još učesnika, te da im oni ugrožavaju napravljenu strategiju, usledili su pozivi i pritisci na sve druge da odustanu, da se ne pojave, da ne postoje u konkretnom nadmetanju i da prestanu da im „kvare sreću“.

Treba napomenuti da se Dumeco sve vreme u prevozničkoj firmi Pantransport drži u senci, delujući preko drugih direktora, dok se u gradu Pančevu, kako saznajemo, uveliko zna da u poslednjih 6 meseci Pantransport zapravo vodi Radivoj Bjelajac, pa je saradnja Dumeca i političke strukture Pančeva postala prepoznatljiva u Pančevu, a i šire.

O unosnoj agovore i druge brojke. Kako saznajemo od dobro obaveštenog izvora, grad Pančevo subvencioniše određene kategorije putnika, tako što prevoznička firma Pantransport izdaje godšinje besplatne karte za određene kategorije lica. Međutim, ono što je nepoznato jeste kolika je cena godišnje karta prevoza za građane i koliki je iznos te “suvnecije” koja se plaća Pantransportu. Na više načina smo pokušali da saznamo o kojoj ceni se radi – ali do danas nismo uspeli da dobijemo odgovor. Uvidom u konkursnu dokumentaciju na osnovu koje je Pantransport dobio posao obavljanja prevoza putnka na teritoriji grada Pančeva, saznali smo da se radi o cifri od čak 250 miliona dinara godišnje!

Nismo uspeli da saznamo koliko je novca na ime subvencija isplaćeno Pantransportu, i kako je obračunat iznos koja je plaćen.

Dakle, sve ukazuje da nema sumnje da postoji jasna sprega i međusobni interes vlasnika Pantransporta i loklanih političkih funkcionera, a plen podele zaista zavređuje pažnju.

Javno nadmetanje održaće se u prostorijama Gradske uprave grada Pančeva, Trg Kralja Petra I 2-4 , Pančevo, u Maloj sali na I spratu, 07. juna 2021. godine, sa početkom u 12:00 časova.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS