Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Univerzijade nema, a firma osnovana da je organizuje zabeležila gubitak veći od 1,5 milijardi dinara - | K-013 Portal

Univerzijade nema, a firma osnovana da je organizuje zabeležila gubitak veći od 1,5 milijardi dinara

evropska univerzijada beograd

Državna firma "Pete evropske univerzitetske igre Beograd 2020", osnovana da bi organizovala evropsku univerzijadu, zabeležila je gubitak više od 1,5 milijardi dinara.

Iako univerzijada neće biti održana u Beogradu ni ove, a ni naredne godine, kako je potvrđeno u Evropskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji, državna firma skraćenog imena "EUB 2020" nastavlja da posluje sa 35 zaposlenih, 499 računara i dva službena automobila uz obrazloženje da čeka "novi termin igara", otkriva Pištaljka.

Novac odlazi na plate čelnika i zakup prostora

Prema finansijskom izveštaju za prošlu godinu, firma "EUB 2020" beleži neto gubitak od 1.511.047.000 dinara. Kako se u finansijskom izveštaju navodi, najveći su troškovi proizvodnih usluga koji podrazumevaju transportne usluge, reklamu i propagandu, održavanje nekretnina, zakupninu i slično.

Pištaljka je pisala da je ova firma imala gubitak od 60 miliona dinara u 2019. godini kada je osnovana i da je tada najveći rashod bio onaj za zarade. Na pitanja kako je do ovolikog gubitka došlo i šta on obuhvata, upućena firmi "EUB 2020", nije bilo odgvora. Iz dostavljene dokumentacije vidi se da najveća primanja ima direktor ove firme Predrag Jušković, oko 311.000 dinara bruto.

Uprkos tome što svi zaposleni dobijaju novac za prevoz i što se sve aktivnosti ovog društva odvijaju u Beogradu, firma takođe raspolaže i sa dva službena automobila koje ovo društvo zakupljuje po ceni od 143.475 dinara mesečno.

U troškove spada i zakup poslovnog prostora. Pištaljka je već pisala da se firma nalazi u prostorijama na prvom spratu zgrade "Energoprojekta" na Novom Beogradu. Ove prostorije se plaćaju 470.000 dinara mesečno. Sa tom cenom zakupa "EUB 2020" je napravila uštedu jer je u ranijem periodu, bez obzira na odlaganje igara, iznajmljivala ogromne i skupe prostorije. Od maja 2019. do marta 2021. bili su u državnoj vili u Krunskoj ulici broj 9 i za to su mesečno plaćali 822.500 dinara.

Situacija je identična i kada je reč o sportskoj opremi i rekvizitima nabavljenim u aprilu prošle godine, kada se već sa sigurnošću znalo da se igre te godine neće održati u Beogradu. Prema konkursnoj dokumentaciji i odluci o dodeli ugovora, sportska oprema, kupljena je od firme "BMA Trading" po ceni od 76.941.800 dinara bez PDV-a. O tome šta će biti sa opremom, kako saznajemo iz ove firme, takođe će tek biti odlučeno.

Građevniski radovi u beogradskom Studentskom domu kasne

Iz ove firme za Pištaljku kao najvažniji segment svog poslovanja navode "legat" koji će ostati studentima u vidu investicija u Studentskom gradu i tri sportska objekta u Beogradu. Pištaljka je pisala o jednoj od tih rekonstrukcija - reč je o radovima na klimatizaciji u Studentskom gradu koji su odlagani četiri puta i čija je vrednost porasla za više od 95 miliona dinara.

Dovršetak radova problem je i kod drugih javnih nabavki ove firme. Građevinsko-zanatski radovi u Studentskom gradu još nisu završeni jer, kako tvrde u ovoj firmi "nisu bili obuhvaćeni planom u 2020. godini”. Nije završena ni reparacija i isporuka nameštaja u studentskim sobama, koja je prema uslovima tendera trebalo da bude gotova u junu u 2020. godine.

Nakon odlaganja igara u martu ove godine zbog pandemija virusa korona firma "EUB 2020" je nastavila da posluje i čekala odluku za novi termin krajem ove ili sledeće godine. Međutim, organizacija Evropskih univerzitetskih igara u 2022. godini već je dodeljena poljskom gradu Lođu, dok je termin za 2024. godinu dodeljen mađarskim gradovima Debrecinu i Miškolcu. U toku je konkurs za 2026. godinu. Uprkos tome, prema informacijama koje je Pištaljka dobila iz firme "EUB 2020", Vlada Republike Srbije i dalje nema u planu gašenje ovog društva, sve dok ne budu gotovi pregovori za navodni novi termin održavanja igara u Beogradu.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Pištaljke.

(Pištaljka)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.