Dodaje se da su za kratko vreme prihodi firme ABL Solvent vrtoglavo narasli – od 182.000 dinara u 2020. stigli su do čak 6,5 milijardi dinara u 2021. U javnosti malo poznata kompanija 2020. godinu završila je s gubitkom da bi već 2021. ostvarila značajnu dobit od 5,3 milijarde dinara, piše VOICE.

Dodaje da i dalje nije poznato čime se ova firma tačno bavi budući da, osim šifre delatnosti „ostale nepomenute finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova“, nema dostupnih informacija o njenom poslovanju i portfoliju.

VOICE nije uspeo da od ABL Solventa dobije odgovor na pitanje na koji način je i iz kojih izvora uspeo da za mesec dana obezbedi oko sedam milijardi dinara pozajmice koja je uzeta u novembru i da u decembru vrati dug AIK banci kojom gazduje biznismen Miodrag Kostić.

„Važno je reći da je velika potraživanja prema nekadašnjim industrijskim gigantom IMT imala Beobanka (u stečaju) i da su ona obezbeđena hipotekom na zemljištu IMT-a. Čitav scenario u kojem se ABL Solvent, potpuno nepoznata firma, pojavljuje kao glavni akter, a čija je radnja preuzimanje vrednog, ogromnog, zemljišta na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu, odnosi se zapravo na potraživanje Beobanke“, objašnjava VOICE.

U članku se navodi da se u tom scenariju pojavljuju državne agencije – Agencija za osiguranje depozita (AOD) i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

„ALSU je lane prodavao tih 35 hektara i objekte koji su pripadali IMT-u, a paralelno AOD je prodavao paket potraživanja banaka u stečaju, pakovan tako da se u njemu nađe potraživanje Beobanke prema IMT-u, obezbeđeno hipotekom na zemljištu nekadašnje industrije mašina i traktora“, navodi VOICE.

VOICE je došao do ugovora o zalozi između AIK banke i ABL Solventa u kojem obe strane saglasno konstatuju da je u aprilu 2021. godine ABL Solvent preuzeo potraživanja Beobanke u stečaju nad IMT-om (u stečaju).

„Parcele IMT-a na Novom Beogradu su mu bile osnov da dobije kredit kojim je kupio imovinu. Da nije bilo tog preuzimanja potraživanja Beobanke, ne bi bio osnova da dobije kredit od AIK Banke“, piše u članku.

VOICE navodi da su parcele na Novom Beogradu koje su bile deo imovine IMT-a i susedne parcele „veliki plen za koji mora postojati dobro osmišljen plan“.