Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website VOICE: Obraz i Mladen Obradović nesmetano delovali uprkos zabrani Ustavnog suda - | K-013 Portal

VOICE: Obraz i Mladen Obradović nesmetano delovali uprkos zabrani Ustavnog suda

obraz, mladen obradovic, ustavni sud

Za mesec dana navršiće se punih deset godina od kako je Ustavni sud Srbije zabranio rad i delovanje klerofašističke organizacije Otačastveni pokret „Obraz“ zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje, ali je utisak da se odluka Ustavnog suda svih prethodnih godina uglavnom nije poštovala, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Članovi „Obraza“ mogli su slobodno da učestvuju u mnogim uličnim akcijama i performansima krajnje desničarskih organizacija, ali i da glasno i upadljivo ometaju skupove pretežno mirovnih nevladinih organizacija, navodi VOICE.

Dodaje da je danas zakonski zastupnik „Obraza“ Mladen Obradović veoma često na ulicama Beograda, sada kao zakonski zastupnik Svetosavkog saveza „Obraz“, gde predvodi stotine mladih desničara koji podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu.

VOICE navodi da se, nakon što je Ustavni sud Srbije zabranio 2012. godine dalji rad „Obraza“, Obradović „nakratko primirio“, da bi ubrzo javnost saznala da se učlanio u Srpsku radikalnu stranku Vojislava Šešelja.

Od tada se Obradović po pravilu pojavljuje na gotovo svim desničarskim skupovima, gde neretko propagira ideje zbog kojih je „Obraz“ i zabranjen, piše VOICE.

Tumačeći odluku Ustavnog suda o zabrani „Obraza“, zamenica republičkog javnog tužioca Gordana Janićijević je za VOICE 2016. godine rekla da je zabranjeno svako menjanje forme tog udruženja kako bi se izbegla svrha i suština odluke Ustavnog suda.

Tom prilikom ona je napomenula da nije u obavezi tužilaštva da sprovodi kontrolu nad odlukom Ustavnog suda već je za to zaduženo posebno odeljenje MUP-a Srbije čiji je zadatak da motri na javnim skupovima na društveno opasne pojedince i organizacije.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski rekao je da tužilaštvo ne može da se isključi od zbivanja u javnosti i da kaže: „mi ne vidimo ništa dok nam neko ne javi šta se događa“.

Prema mišljenju antiratne aktivistkinje Žena u crnom Staše Zajović, slučaj „Obraza“ i Mladena Obradovića je „pokazna vežba kako režim preko legalizma propagira neonacizam i klerofašizam, umesto da vlada vladavinom prava“.

„Obraz i Obradović su sekundarna strašila, a glavno je Šešelj, njihov duhovni vođa. Oni služe Vučiću kako bi mogao svetu da pokaže kako je okružen ekstremnim desničarima i da upozori ko bi mogao da jednog dana bude partner EU u Srbiji. Za nas je mnogo ozbiljnije što na takav način podilazi procesu putinizacije, ranije započet kao model ruskog sveta, u koji se Vučić kasnije samo utopio“, ocenila je Staša Zajović.

Mladen Obradović bio je osuđen an 10 meseci zatvora, zbog učestvovanja u nasilju na Paradi ponosa 2010. godine u Beogradu, ali ga je kasnije Vrhovni sud oslobodio optužbe.

„Obradović je samo jedan od uslužnih servisa države i on je za mene državni činovnik. Kada je nekoliko godina kasnije Vučiću trebalo da pokaže kako je Srbija privržena evrointegracijama, Obradović mu je obećao da će samo prošetati pored Parade ponosa i biti suzdržan, a Vučić mu se na tome kasnije i javno zahvalio. To je još jedan dokaz da Vučić ima apsolutnu konrolu nad njim“, ocenila je Zajović.

VOICE navodi da su odluke Ustavnog suda Srbije opšteobavezujuće i izvršne, ali domaće zakonodavstvo ne predviđa kaznu za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, što drugim rečima znači da će oni koji se ne pridržavaju odluke najviše sudske instance u zemlji proći nekažnjeno.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.