Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za transport mina iz Srbije za Bangladeš bila je zadužena firma iz BiH - | K-013 Portal

Za transport mina iz Srbije za Bangladeš bila je zadužena firma iz BiH

avion, grcka, mine iz srbije

Za transport mina iz Krušika, od niškog aerodroma do Bangladeša, koje su bile u avionu koji se srušio u Grčkoj, nije bila zadužena firma "Valir" nego firma "BA-metalexport" iz Istočnog Novog Sarajeva.

Nova.rs došla je do saznanja da je ta firma iz BiH kupac u ugovoru po kojem su se transportovale mine. Zadatak ove firme osnovane 2015. godine bio je da sa niškog aerodroma prebaci robu preko Jordana za Bangladeš, koji je trebalo da bude konačna adresa pošiljke.

Firma ima sedište u Hilandarskoj 9 u Istočnom Novom Sarajevu, a od 2019. godine beleži rast prihoda. Na sajtu firme stoji da je specijalizovana za vojnu tehniku, te da im je tržište fokusirano ka Bliskom istoku, severu i zapadu Afrike i Indiji.

Zakonski zastupnik je Alen Đuzel, koji je direktor firme.

U Beogradu je u avgustu 2021. godine zaključen ugovor u kupovini robe (naoružanja) između firme "Valir" i firme "BA-metalexport", piše nova.rs.

Taj portal je došao do ugovora koji potvrđuju da je upravo firma iz Bosne i Hercegovine dogovorila isporuku sa vojnim snagama Bangladeša, u kojem je taksativno navedeno šta je sve deo isporuke koja je poletela sa niškog aerodroma.

Na taj način posao slanja oružja iz Srbije dobio je i treću stranu u priči – "Krušik" iz Valjeva je proizveo robu, "Valir" trgovao, a "BA-metalexport" posredovao u transportu ka Bangladešu. U ugovoru stoji da će kupac (firma iz BiH) i krajnji korisnik organizovati avionski prevoz robe, piše nova.rs.

Taj portal navodi da su se u avionu, između ostalog, nalazile: osvetljavajuće mine (1.000 komada), vežbovne minobacačke mine (1.005 komada), projektili za vežbovnu minu (1.004 komada), set potrošnih delova za minu - 1.005 komada, vežbovne mine 465 komada, projektil za vežbovnu minu 1.004 komada.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.