Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zbog ministarkinog savetnika obustavljena nabavka plana za gas - | K-013 Portal

Zbog ministarkinog savetnika obustavljena nabavka plana za gas

ministarstvo energetike, nabavka plana za gas

Ministarstvo rudarstva i energetike obustavilo je tender u kojem je tražilo ekspertski tim koji treba da izradi predloge kriznog i preventivnog plana u vezi sanbdevanja Srbije gasom.

Razlog za obustavu je što se u grupi ponuđača koja se javila na tender našao i doskorašnji savetnik ministarke rudarstva i energetike (prof dr Petar Stanojević), piše Nova ekonomija



Ministarstvo je ocenilo da bi on, zbog poslova koje je obavljao, mogao da ima podatke koji bi mogli da mu omoguće prednost u postupku nabavke.

Ministarstvo navodi da je imalo u vidu da angažovanje Stanojevića kao posebnog savetnika nije javna funkcija. 

Međutim, kao posebni savetnik ministra on po nalogu ministra "priprema predloge, sačinjava mišljenja i vrši druge poslove za ministra, pa je tako lice od najvećeg poverenja", piše u odluci o obustavi.
 
Ministarstvo je početkom septembra raspisalo javnu nabavku usluge "priprema podloga za izradu preventivnog i kriznog plana radi obezbeđivanja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom".
 
Iz tehničke specifikacije se vidi se radi o usaglašavanju sa uredbom EU iz 2017. godine o merama zaštite sigurnosti snabdevanja gasom i obavezama prema Energetskoj zajednici.
 
Izabrani dobavljač bi, između ostalog, bio dužan da izabere vođu tima koji je odgovoran za rad eksperata u timu i izradu predloga preventivnog akcionog i kriznog plana.
 
Kako piše Nova ekonomija, na oglas o javnoj nabavci javila se samo jedna grupa ponuđača: Rudarsko-geološki fakultet, Inovacioni centar Fakultet bezbednosti i PR Agencija za Konsultantske aktivnosti Ridžip Požega. 
 
Oni su ponudili da uslugu koju traži Ministarsvo izvrše za 2,15 milon dinara bez PDV-a.
 
Njihova ponuda je, međutim, odbijena jer je prema informacijama Ministarstva rudarstva i energetike jedino lice koje je u ovoj grupi ponuđača ispunjavalo uslov da bude vođa tima eksperata (prof dr Petar Stanojević), bilo angažovano pri
Ministarstvu rudarstva i energetike.
Od novembra 2020. godine do početka avgusta 2022. godine Stanojević je radio kao poseban savetnik ministarke rudarstva i energetike na poslovima u oblasti nafte i gasa.
 
Takođe je, kako se vidi iz odluke obustavi nabavke, Stanojević u periodu 2020-2022 bio član više radnih grupi u Ministarstvu rudarstva i energetike.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS