Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aleksandar Jovanović Ćuta: Na planini Starici 50 barjaka Kine poručuju da to više nije naša zemlja - | K-013 Portal

Aleksandar Jovanović Ćuta: Na planini Starici 50 barjaka Kine poručuju da to više nije naša zemlja

aleksandar jovanovic cuta, starica, protest

Lideri stranke Zajedno sa nekoliko desetina građana zatražili su na protestu da se pod hitno prekine sa miniranjem planine Starice i da se donese uredba po kojoj će Starica biti stavljena pod zaštitu.

Građani su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, odakle su Pionirksim parkom došli ispred zgrade Predsedništva gde su, blokirajući saobraćaj u delu ulice Kralja Milana, uz zviždanje i uzvike
"Ne damo Staricu" poslali poruku da neće odustati od zahteva da se obustave radovi na toj planini.
 
 
Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović kazao je da očekuje da se tema razaranja u okolini Majdanpeka dovede na najviši nivo i da će poslanička grupa "Moramo - Zajedno" otvoriti tu temu u skupštini.
 
Kako je kazao, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine insistiraće na tome.
 
"Nemamo mi ništa protiv rudarenja, mi imamo veliki problem sa tim što se ovde ne poštuju zakoni. Ne poštuju se zakoni koji se tiču imovine, ne poštuju se zakoni koji se tiču rudarenja. Ta planina (Starica) je uzurpirana bez dozvola, a pored toga je dozvoljeno Kinezima da rade intenzivno rudarenje i da za sedam godina iscrpe rezerve na tom mestu i ostave pustoš", kazao je Zelenović.
 
On je naglasio da ta stranka nema ništa protiv rudarenja koje je u skladu sa propisima Evropske unije.
 
"Ovakva ruda se na takvim lokacijama rudari 50, 60 ili 70 godina, a kod nas će to biti za sedam", rekao je i dodao da je današnji protest prvi u nizu protesta za očuvanje te planine.
 
Kopredsednik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da su Kinezi kod kampa aktivista koji se protive miniranju te planine zaboli 50 barjaka Kine kao da drug Si Đinping treba da dođe u posetu Srbiji, čime su poručili da to "više nije naša zemlja već da ona pripada stranoj kompaniji Ziđin".
 
Jovanović je rekao da će onog trenutka kada Ziđin kupi zemlju na Starici ta zemlja pripasti kineskoj kompaniji.
 
Istakao je da se ne radi o zemlji, nego o onome što je ispod nje i upitao čije je to zlato, čiji je bakar i čija su vodoizvorišta i šume, da li su oni naši ili "belosvstskih pajtosa Aleksandra Vučića kojima je on ovu zemlju dao na izvol'te, da sebi guraju milijarde u džepove a narod da ostaje bez vode".
 
Istakao je da je jedini zahtev građana da bude doneta uredba ili zakon kojima će Starica biti stavljena pod zaštitu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.