Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Aleksić: Vlast ogromnim kreditima prikriva svoju nesposobnost koja skupo košta građane - | K-013 Portal

Aleksić: Vlast ogromnim kreditima prikriva svoju nesposobnost koja skupo košta građane

miroslav aleksic, nara stranka

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast nepotrebnim zaduživanjem prikriva svoju nesposobnost i od početka godine se već zadužila za novih 1,75 milijardi evra, dok građane obmanjuje da je Srbija „ekonomski tigar“ sa najvećim rastom bruto društvenog proizvoda (BDP).

„Rast BDP-a u 2022. godini najbolje razobličava sve te laži, jer su, po podacima Svetske banke, ispred Srbije svi osim Severne Makedonije. Rast BDP-a u Hrvatskoj bio je 6,6 odsto, Crne Gore 5,9 odsto, Mađarske 5,5 odsto, Rumunije 4,6 odsto, Bosne i Hercegovine četiri odsto, Albanije 3,5 odsto, Srbije 2,5 odsto i Severne Makedonije 2,1 odsto“, rekao je Aleksić na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Aleksić je naveo da ministar finansija Siniša Mali i „vrh režima u javnosti stvaraju sliku kao da zaduživanje nije nikakav problem“.

„Kada slušamo Malog trebalo bi da budemo srećni što se zadužujemo. Kao da mi dajemo kredite nekome, a ne da mi uzimamo kredite. Sada Mali kaže da je super što je Međunarodni monetarni fond (MMF) prihvatio da nam da pare, a pre nekoliko godina govorio je da je super što nam MMF nije potreban, jer smo postali finansijski stabilni i nezavisni. Šta je istina, kada sarađujemo sa MMF-om ili kada nam MMF više nije potreban“, upitao je Aleksić.

Aleksić je istakao da vlast „baš briga“ odakle će krediti biti vraćeni, jer će ih vraćati naredne generacije i oni koji sada uzimaju kredite tada neće biti na vlasti.

„Dug će morati da se vrati pre ili kasnije. Srbija planom zaduživanja za 2023. godinu srlja ka dužničkom ropstvu, a svima će vrlo brzo olupati o glavu vaše priče kojima predstavljate da nije važno koliki je apsolutni iznos javnog duga nego je samo važno koliko procenata BDP-a iznosi dug. Tada će verovatno biti kasno i neće biti od pomoći što će možda neko odgovarati za to i neće biti na vlasti, jer će država i građani biti u velikom problemu“, rekao je Aleksić.

Aleksić je povodom predloženog zaduživanja za kupovinu vagona upitao da li će ti vagoni saobraćati na prugama u Pirotu, Pančevu i Subotici, gde su se vozovi prevrtali.

„U Pirotu punih 10 dana niste mogli da podignete vagone iz kojih se izlio amonijak i niko nije odgovarao zato što je to odgovornost na ministrima saobraćaja i ekologije Goranu Vesiću i Ireni Vujović. Kada je, međutim, odgovorna privatna firma odgovorna, kao u Pančevu, onda odmah reagujete“, zaključio je Aleksić.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.