Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čanak: Da li će biti pisane prijave zbog odlaska u crkve u vreme zabrane kretanja - | K-013 Portal

Čanak: Da li će biti pisane prijave zbog odlaska u crkve u vreme zabrane kretanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak oštro je večeras kritikovao zvaničnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog izjave da će sveštenici tokom vaskršnjih praznika služiti verske obrede a da je na vernicima je „da odluče da li će doći“ i upozorio da to vodi ka širenju epidemije korona virusa.

"Za poslednjih 15 dana 100.000 mrtvih i 1.200.000 identifikovanih kao zaraženi u svetu. Hajde da vidimo za dve nedelje kakav će doprinos ovim brojevima dati ovo popovsko inaćenje sa naukom“, naveo je Čanak na Tviteru.

Povodom izjave rektora Bogoslovije u Sremskim Karlovcima Jovana Milovanovića da će sveštenstvo za vikend služiti liturgije „a vernici neka odluče da li će doći“, Čanak je upitao da li će „biti pisane prijave zbog kršenja naredjenja o zabrani kretanja“.

„Vernici da odlučuju da li će poštovati zabranu kretanja? A liturgije će se služiti? Hoće li patrijarh podneti ostavku jer mu je autoritet nula? Pa, isti je rukopis litijašenja po Crnoj Gori i ovoga ovde: izazvati da država reaguje pa je optužiti da je represivna prema nacionalnom identitetu i verskim slobodam“, ocenio je Čanak.

Patrijarh SPC Irinej najavio je da će na Vaskrs služiti liturgiju u kripti hrama Svetog Save na Vračaru i rekao da je njegov lični predlog ljudima da se uzdrže od dolaska u crkvu, ali je dodao da će onaj ko dodje biti „rado vidjen“ i neće biti isteran napolje.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.