Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CESID i CRTA: Nema uslova da se posmatra ponovljeno glasanje - | K-013 Portal

CESID i CRTA: Nema uslova da se posmatra ponovljeno glasanje

CESID, CRTA, izbori, politka, glasanje

Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) saopštio je danas da neće biti u mogućnosti da posmatra ponovljeno glasanje na 234 biračka mesta u sredu, 1. jula. Cesid je naveo da se nisu stekli uslovi da adekvatno posmatra izborni dan iz dva razloga.

Kako su naveli, došlo je do pogoršavanja epidemiološke situacije, a posebno u pojedinim opštinama i gradovima u kojima je između dva glasanja uvedena i vanredna situacija.

Pored toga, Cesid navodi da je posmatranje ponovljenog glasanja dodatno usložnjeno činjenicom da posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju posmatrača čime su, kažu, limitirani u pokrivanju svih biračkih mesta na kojima dolazi do ponavljanja glasanja.

Dodaju da su prvobitno selektovani i obučeni posmatrači Cesida pokrivali reprezentativni uzorak i bili su akreditovani na jedinici lokalne samouprave.

"Ponovljeno glasanje se očekivano odvija u jedinicima lokalne samouprave koje nisu obuhvaćene uzorkom, pa je nemoguće da sa postojećim akreditacijama pokrijemo svih 234 biračka mesta, što bi jedino imalo smisla za izvođenje kredibilnih podataka o kvalitetu izbornog procesa", nažu u Cesidu.

I CRTA je odlučila da ne posmatra ponavljanje glasanja zbog trenutne epidemiološke situacije.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.