Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CRTA: Da ministarstvo hitno razjasni situaciju sa pozivima za glasanje - | K-013 Portal

CRTA: Da ministarstvo hitno razjasni situaciju sa pozivima za glasanje

crta, pozivi za glasanje

Posmatračka misija CRTA pozvala je danas Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da pod hitno razjasni situaciju sa pozivima za glasanje.

CRTA je to zatražila povodom javnih objava i tvrdnji građana da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje za predstojeće izbore za nepoznate ili preminule osobe.



U saopštenju je zatraženo da se ti slučajevi hitno razjasne kako bi se sprečilo dodatno urušavanje poverenja građana u izborni proces.

Upozoreno je da ćutanje nadležnih institucija u ovakvim situacijama, posebno sedam dana pred izbore, može samo da produbi sumnje u integritet izbornog procesa.

CRTA je ukazala i na podatak da 20 odsto građana pogrešno veruje da se može glasati samo uz poziv.

Ta posmatračka misija je podsetila da je pre raspisivanja izbora uputila zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se na sajtu ministarstva omogući biračima da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim adresama.

CRTA je navela da je predlagala i nezavisnu reviziju biračkog spiska, po međunarodnim standardima, kojom bi se tačno utvrdilo stanje biračkog spiska, što je početni korak ka njegovom definitivnom sređivanju.

"Dodatno, CRTA je predlagala i da se preciznije uredi način dostavljanja poziva za glasanje", navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da "nažalost, ovi predlozi nisu naišli na pozitivan odgovor nadležnih".

CRTA je ukazala i da će, na dan glasanja, 3. aprila, od izuzetnog značaja biti striktna i dosledna primena procedura na biračkim mestima, od utvrđivanja identiteta birača, korišćenja UV lampe i spreja.

Podsetila je da će za to biti odgovorni članovi biračkih odbora.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.