fbpx
crta, posmatracka misija za izbore

CRTA formirala posmatračku misiju za predstojeće izbore
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) formirao je posmatračku misiju za predstojeće izbore 2022. godine i započeo posmatranje perioda pre početka zvanične predizborne kampanje, saopštila je danas ta nevladina organizacija.

Kako se navodi u saopštenju, dugoročno posmatranje biće usmereno na rad institucija i potecijalne izmene zakona, izveštavanje nacionalnih televizija i lokalnih medija, kao i ponašanje političkih aktera i javnih institucija u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Posebnu pažnju u ovom periodu, kako se navodi u saopštenju, Crta će posvetiti najavljenim izmenama izbornih pravila i procedura koje su proistekle iz dva medjustranačka dijaloga, a očekuje se i da će neposredno pre raspisivanja izbora biti organizovan i referendum o izmenama Ustava.

„Izuzetno je važno da vidimo kako će se najavljene zakonske izmene, kao i referendum, zbog kojeg će gradjani dva puta izlaziti na birališta u samo tri meseca, odraziti na kvalitet izbora. Za sada je mnogo nepoznatih stvari koje stvaraju neizvesnost kako će izborni proces izgledati“, izjavio je šef Posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov.

Crtina analiza sadržaja centralnih vesti na televizijama s nacionalnom pokrivenošću od završetka parlamentarnih izbora 2020. do oktobra 2021. pokazala je „izrazitu neravnopravnost“ u zastupljenosti vlasti i opozicije budući da su predstavnici vladajuće većine „zauzeli čak 94 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima“.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.