Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website CRTA: Vlast i opozicija izrazito neravnopravni u TV-dnevnicima - | K-013 Portal

CRTA: Vlast i opozicija izrazito neravnopravni u TV-dnevnicima

crta, opozicija u dnevniku

Organizacija CRTA je danas saopštila da je "izrazito neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije" glavni nalaz jednogodišnje postizborne analize sadržaja centralnih dnevnika televizija s nacionalnom pokrivenošću.

Centralne informativne emisije su analizirane na RTS i na TV Pink, Prva, Happy i B92, u kojima, kako je navedeno,"političkog pluralizma nema gotovo ni u tragovima".

CRTA je u saopštenju navela da su od jula 2020. do kraja juna ove godine, predstavnici vlasti zauzeli 93 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima, dok je opozicije bili predstavljena u sedam odsto minutaže.

O vlasti se izveštavalo "uglavnom neutralno (63 odsto) i pozitivno (37 odsto), dok su opozicioni akteri dominantno bili prikazani negativno u 57 odsto vremena opredeljenog za njih".

CRTA kaže da je "nešto viši procenat zastupljenosti opozicije u pojedinim mesecima bio rezultat pojačanog negativnog izveštavanja o opozicionim akterima".

U proteklih godinu dana iz meseca u mesec održavan je trend velike zastupljenosti Aleksandra Vučića i on je, kao predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, "bio praktično svaki drugi (sa)govornik u televizijskim vestima".

Za Vučića je bilo rezervisano 50 odsto ukupnog vremena posvećenog domaćim političarima, navela je CRTA.

Ukazano je da je nastavljen trend nejednakosti u pristupu medijima "koji je karakterisao i period pre parlamentarnih izbora" prošle godine u Srbiji, a samo je, kako je navedeno, "na kratko bio prekinut nešto balansiranijom medijskom slikom tokom zvaničnog perioda izborne kampanje".

"Takva pristrasnost u centralnim informativnim emisijama je zabrinjavajuća s obzirom na to da je u Srbiji televizija i dalje medij putem kojeg se informiše najveći broj gradjana, a posebno imajući u vidu uticaj koji imaju televizije sa nacionalnom pokrivenošću u odnosu na kablovske kanale", dodala je CRTA.

Navedeno je da se, pored zastupljenosti u centralnim dnevnicima, "kontinuirano beleži i veliki broj obraćanja predsednika Vučića uživo gradjanima, putem direktnih uključenja sa dogadjaja, i kroz gostovanja u televizijskim emisijama".

"Značajan porast obraćanja uživo evidentan je u poslednjih nekoliko meseci", dodala je ta organizacija.

Navedeno je i da se "predsednik gradjanima obraćao uživo svakog drugog dana od oktobra 2020. do marta 2021. godine, dok je skoro svakodnevna obraćanja imao od marta do kraja juna 29 u martu, 24 u aprilu, 29 u maju i 28 u junu".

CRTA je navela da su nalazi posmatranja medija "još jedan pokazatelj da političkog pluralizma nema gotovo ni u tragovima u centralnim informativnim programima nacionalnih televizija" i da je "gradjanima uskraćeno pravo na objektivno informisanje".

"Posredstvom medija stavovi gradjana formiraju se uveliko pre početka izborne kampanje, i zato se mora uzeti u obzir medijska slika u dužem vremenskom periodu pre početka izborne kampanje, kako bi se moglo oceniti da li postoje uslovi za poštene i slobodne izbore", navela je organizacija CRTA.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.