Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dačić nakon međustranačkog dijaloga: Vlast će sve implementirati, opozicija da se opredeli - | K-013 Portal

Dačić nakon međustranačkog dijaloga: Vlast će sve implementirati, opozicija da se opredeli

ivica dacic, pregovori o izbornim uslovima

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je vlast prihvatila mnogo toga što ranije nije postojalo u izbornim uslovima, kao što je privremeno nadzorno telo koje bi pratilo medije, ali i da se privremeno promeni sastav RIK-a.

Dačić je posle međustranačkog dijaloga rekao novinarima da će vlast u Srbiji realizovati sve što je prihvaćeno kao dogovor, a da se opozicija u narednim nedeljama opredeli hoće li učestvovati u tim telima.

Dačić je istakao da je vlast u Srbiji, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, imala izraženu želju da uradi sve što je moguće za unapređenje uslova.

Govoreći o privremenom nadzornom telu, Dačić je kazao da će se ono sastojati od 12 članova, da će 6 predložiti REM, a šest opozicija, a to telo će, objašnjava imati ulogu da prati medije, izveštaja javnost o primeni Pravilnika za javne servise.

Kada je reč o sastavu RIK-a, vlast se, preneo je Dačić, saglasila da doda još 6 članova i 6 zamenika članova u stalni sastav i to iz redova opozicije.

On je ocenio da su neke političke stranke imale "strah" da stave potpis "da ih Đilasova platforma ne bi optuživala da pomažu vlasti".

"Vlast u Srbiji će realizovati sve što je prihvaćeno kao dogovor i radićemo na implementaciji sporazuma. Evroparlamentarci su predložili da ovo bude njihov predlog mera sa kojim smo se mi složili, a očekujemo u narednim danima da se stranke opozicije opredele da li žele da učestvuju u implementaciji, odnosno u tim telima", rekao je Dačić.

Koliko god razgovori bili teški, napredak je postignut, rekao je Dačić i dodao da je vlast bila spremna na kompromis i da ima delova sa kojima se ne slaže.

Evroposlanik Vladimir Bilčik rekao je da su oni izradili jedan dokument na osnovu povratnih informacija koje su dobili od učesnika u međustranačkom dijalogu, te da su u tom dokumentu predvideli niz mera koje bi mogle da pomognu Srbiji da unapredi političke uslove za naredne izbore.

"Dokument su predložili kofasilitatori, a želimo da pozovemo sve koji su učestvovali u dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja dokumenta, da rade na sprovođenju konkretnih mera", rekao je Bilčik i dodao da su oni spremni i da se vrate kako bi pratili sprovođenje dogovora.

Bilčik smatra da dokument predstavlja korak napred i poručio je da bojkot izbora nije način da se ostvari napredak kada je reč o demokratiji.

"Nadam se da će to svi imati na umu predstojećih nedelja", dodao je.

Dačić je na kraju poručio da unapređenje izbornog procesa neće biti ugroženo time da li će dokument biti potpisan ili ne.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.