Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dačić: Nastavak dijaloga u parlamentu posle praznika - | K-013 Portal

Dačić: Nastavak dijaloga u parlamentu posle praznika

ivica dacic, sps, socijalisticka partija srbije, dijalog o izbornim uslovima

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će dijalog o izbornim uslovima sa političkim strankama u parlamentu biti nastavljen posle Vaskrsa i da su se svi učesnici saglasili da dijalog treba da bude završen šest meseci pre izbora.

Dačić je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim skupom u parlamentu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i istakao da je taj sastanak veoma važan jer se, kako kaže, odazvao veliki broj političkih stranaka.

''Pokazana dobra volju da se razgovara o pitanjima koja opozicija smatra spornim ili da se učine određeni pomaci u stvaranju opšte klime međusobnog poverenja što bi doprinelo političkoj stabilnosti u zemlji'', rekao je Dačić.

Kako je naveo, njegovom pozivu odazvalo se 26 stranaka od kojih polovina čini parlamentarnu većinu, a među kojima je SPAS Aleksandra Šapića, koji je, kako kaže, odbio da učestvuje u dijalogu sa predstavnicima EP.

On je kazao da od opozicionih stranaka jedino nisu učestvovale koalicije oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, koje nisu poslale platforme parlamentu, kao i koalicija Borisa Tadića koja je, dodao je, poslala parlamentu svoju platformu, ali je izrazila želju da učestvuje u dijalogu uz posredovanje EP.

''Moram da poštujem pravilima koja su ustanovljena, a to je da se ni o čemu ne govori dok se ne postigne konačni dogovor i zamolio sam sve učesnike da poštuju taj princip da ne bismo došli u situaciju da dođe do međusobnog nepoverenja'', rekao je Dačić.

On je kazao da su takvi skupovi veoma pozitivni i da su predstavnici stranaka izrazili želju da postanu redovni i da se dva puta godišnje organizuju sastanci u Skupštini sa svim strankama i vodi dijalog o raznim temama kao doprinos bol;jem međusobnom razumevanju.

''Svi učesnici su bili saglasni da bi dijalog trebalo da se završi u kratkom periodu, najmanje šest meseci pre izbora i da je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan nakon Vaskrsa i da se razgovara o konkretnim temama kao što su birački spiskovi, legislativa, mediji... '', rekao je Dačić.

Najavio je da će 7.maja imati online sastanak sa predstavnicima EP i da će se tada videti kako će se taj dijalog dalje nastaviti

''Pre juna neće biti plenarnog sastanka, a oni pre septembra neće doći u Srbiju. Ako čekamo toliko dugo, nećemo postići rezultate, a znamo šta su teme i možemo da razgovaramo i bez prisustva EP", kazao je Dačić.

Dodao je da je veliki broj stranaka negativno ocenio prisustvo stranaca u međustaranačkom dijalogu.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.