Dačić: Polazna osnova u dijalogu dokument iz EP, a ne predlozi opozicije
ivica dacic, izbori srbija, pregovori o izbornim uslovima

Dačić: Polazna osnova u dijalogu dokument iz EP, a ne predlozi opozicije
montekristo 0507


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će na predstojećim sastancima u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje iz Evropskog parlamenta, polazna osnova biti dokument koji su sačinili evroparlamentarci, a ne naknadno izneti predlozi opozicije.

Predstavnici EP objavili su početkom septembra radni dokument o unapredjenju izbornog procesa u Srbiji, a deo opozicije nezadovoljan tim dokumentom izneo je niz svojih zahteva.

Tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS), Dačić je kazao da je opozicija sama tražila da predsednici EP sačine dokument na osnovu kojeg će biti nastavljen medjustranački dijalog.

"Opozicija previše akcenat stavlja na medije, a izbori su kompleksan proces", rekao je Dačić i dodao da opozicija smatra da je "sve rešeno" i da je samo potrebno da se pojave "pet ili 10 minuta na RTS".

Dačić je naveo da ne postoji rok za postizanje dogovora u dijalogu, već da će "neke stvari" biti uradjene bez obzira na to da li će biti dogovora.

Razgovori u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje iz EP nastaviće se danas i sutra.

"Vlast će biti apsolutno fleksibilna, a želimo da svi budu svesni toga da izborni uslovi ne mogu napraviti pobednika od nekoga ko nema dovoljno glasova", kazao je Dačić.

Dačić je istakao da za dve godine razgovora, koliko zvanično traje dijalog, ima dosta rezultata i da je veliki pomak to što se govori i o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima poput situacije na Kosovu i Republici Srpskoj.

"Kao za svaki posao, i za dijalog je potrebno najmanje dvoje. Uspeh dijaloga zavisi od toga da predlozi budu realni, ostvarivi i održivi prihvatljivi za sve", istakao je Dačić.

Govoreći o dijalogu o izbornim uslovima bez posredovanja iz EP, on je rekao da se u tom koloseku skoro došlo do dokumenta kojim, kako je naveo, možda nisu svi zadovoljni, ali predstavlja veliki pomak.

Na pitanje kada će biti održani predsednički, republički i beogradski izbori, Dačić je rekao da se kao dan izbora nameće 3. april 2022. godine, zbog uskršnjih praznika, a da je 10. april neprihvatljiv jer je to dan osonivanja Nezavisne nržave Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

"Nema tu mnogo nedoumica. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle godine pomenuo 3. april, a nije ga pomenuo slučajno. Postoje neki zakonski i ustavni rokovi koji se moraju poštovati, s ciljem da svi izbori budu u jednom danu", naglasio je Dačić.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble