Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dačić: Suštinski razlog odlaganja dijaloga opstrukcija Prištine - | K-013 Portal

Dačić: Suštinski razlog odlaganja dijaloga opstrukcija Prištine

Ivica Dačić, Dacic

Ivica Dačić izjavio je danas da je epidemija koronavirusa samo formalni razlog za odlaganje dijaloga Beograda i Prištine, a da je suštinski, kao u uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nametnu neke teme, a pritom ne realizuje već potpisano i dogovoreno u Briselu.

"Ako je korona sada bila razlog odlaganja, šta je bilo razlog sedam godina da se odlaže formiranje Zajednice srpski opština i dokle planiranju da odlažu? Kako misle da izgleda dijalog, stalno da razgovaramo o tome, a da se ono što je potpisano nikad ne realizuje", rekao je Dačić za RTS.

Navodeći da je formalni razlog za odlaganje ovonedeljnih razgovora to što je jedan službenik zaražen korona virusom, Dačić je rekao "istina, ne znamo koji".

On je naveo da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, mora da kaže da potpis na dokumentu ima neku vrednost, navodeći da EU stalno izigrava "gluvonemog medijatora" koji nema snagu da "udari pesnicom o sto" kad dogovor treba da se realizuje.

"Bez toga, Priština to neće sigurno uraditi", rekao je Dačić.

On kaže da će Priština gledati da "zaobiđe" i vašingtonski sporazum, navijajući da predsednik SAD Donald Tramp izgubi na predstojećim predsedničkim izborima.

Govoreći o specijalizovanom sudu za zločine OVK, Dačić je rekao da je Priština nedavno pisala državnom sekretaru SAD zahtev da se ukine taj sud u Hagu i da se vrati u Prištinu, kao i da sada postoje inicijative za ustavne promene da se učini neustavnim.

"Ovo što se dešava, što se hapse i zatvaraju je reakcija međunarodne zajednice na to nastojanje Prištine", rekao je Dačić i istakao da je odavno prošla ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili.

Kako kaže, sada je vreme za svođenje računa, a ceh moraju da plate oni koji su počinili zločine.

On je ponovio da sve informacije koje dolaze iz Haga govore da će Hašim Tači uskoro biti uhapšen.

"Oni su objavili optužnicu, ostaje da se izjasni da li je optužnica prihvaćena ili ne", rekao je Dačić.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.