Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DS traži krivičnu odgovornost za nezakonito slikanje učenika - | K-013 Portal

DS traži krivičnu odgovornost za nezakonito slikanje učenika

ds, demokratska stranka

Demokratska stranka traži hitnu reakciju tužilaštva i krivičnu odgovornost naprednjaka koji su danas u Beogradu presretali osnovce na povratku iz škole, delili im slatkiše i neovlašćeno ih fotografisali, a potom te njihove slike delili po društvenim mrežama.

Aktivisti Srpske napredne stranke Miljakovac su slike ove dece okačili na svoj Facebook nalog i tako njihova lica, bez dozvole roditelja, učinili javno dostupnim. Zbog ovoga, tužilaštvo je dužno da podnese krivične prijave protiv aktivista koji su to radili, a Vesić kao odgovorno lice kampanje naprednjaka u Beogradu – mora odmah da se povuče sa mesta zamenika gradonačelnika Beograda, kaže se u saopštenju.

„U političkoj istoriji Srbije, ne sećam se da je bilo ko presretao decu na putu od kuće do škole, kako bi sprovodio svoju političku kampanju. Podela slatkiša deci i njihovo fotografisanje, očigledno bez znanja roditelja, koji nisu tu bili ni prisutni, je teška zloupotreba dece u političe svrhe. Krivični zakonik Srbije zabranjuje neovlašćeno fotografisanje i javno objavljivanje tako načinjenih fotografija, a protokol o zaštiti dece i zlostavljanja izričito zabranjuje iskorišćavanja deteta koji su štetni po bilo koji vid detetove dobrobiti. Zbog toga zahtevamo od nadležnih organa da hitno reaguju i procesuiraju sva odgovorna lica. Ako se to ne dogodi, onda se otvara mogućnost da svako, bez ikakve kazne, može našu decu da presreće na putu do škole. Deca moraju da ostanu zaštićena od političkih kampanja, a njihova bezbednost mora da se garantuje i u školi, ali i na samom putu do škole,“ zaključuje članica Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke Dragana Rašić.  

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.