Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dveri - ukloniti sporne lekcije - | K-013 Portal

Dveri - ukloniti sporne lekcije

dveri, udžbenici

Pokret Dveri danas u saopštenju zahteva da se pojedine lekcije iz biologije i istorije odmah uklone iz udžbenika za osmi razred osnovne škole, jer predstavljaju "skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima", krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke. Kako se objašnjava, reč je o lekcijama iz udžbenika koje se odnose na polnost, što je najizraženije u lekciji "Polni i rodni identitet" u udžbeniku za osmi razred.

Što se tiče udžbenika za osmi razred iz biologije, izdavača Klet, u kojem se navodi da je "pravo na rodni identitet i seksualnu orijentaciju zakonom zagarantovano pravo svakoga od nas", Dveri ukazuju da se tom rečenicom krši Ustav.

Prema tumačenju Dveri, taj akt ne poznaje kategoriju roda i rodnog identiteta, dok se u Zakonu o zabrani diskriminacije navodi "seksualno opredeljenje", a ne orijentacija.

Dveri pominju i primer koji se tiče transrodnosti i međupola u udžbeniku iz biologije za osmi razred Vulkan izdavača, gde se navodi da su "transrodne osobe rođene u pogrešnom telu".

Međutim, kako tvrde iz Dveri, nisu sporni samo udžbenici iz biologije, već se propagandom homoseksualizma i transseksualizma maloletnicima bavi i udžbenik iz istorije za osmi razred izdavačke kuće Klet.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.