Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dveri za promenu izbornog sistema - | K-013 Portal

Dveri za promenu izbornog sistema

bosko obradovic, dveri

Pokret Dveri zalaže se za promenu izbornog sistema koji bi, kako navode, omogućio snažniju vezu između izabranih narodnih poslanika i birača, kroz mogućnost glasanja za kandidata po imenu i prezimenu u svojoj izbornoj jedinici.

Dveri, prema saopštenju, smatraju da izmenama treba da se omogući i bolja geografska reprezentativnost parlamenta, veća unutarstranačka demokratija i pozitivna selekcija političkih elita.

Predlažu da izborne liste budu "otvorene" i da poslanike biraju građani direktno po imenu i prezimenu, a ne samo stranačka rukovodstva.

Cilj je, kažu, da građani, a ne samo stranke, biraju narodne poslanike, i da to bude narodna, a ne partijska skupština.

Dveri se zalažu i za to da Srbija bude podeljena u više izbornih jedinica, kao i da svaki deo Srbije ima svog narodnog poslanika.

Dveri smatraju da je to moguće promeniti i u postojećem proporcionalnom izbornom sistemu, zadržavajući njegove prednosti (proporcionalnu zastupljenost svih političkih opcija, kao i učešće manjina i manje zastupljenog pola), tako što bi se glasalo i za listu i za kandidate po imenu i prezimenu.

Postoje i razni drugi modeli mešovitog izbornog sistema, navode Dveri i dodaju da izborni sistem sa otvorenim listama i Srbijom koja je podeljena u više izbornih jedinica donosi kombinaciju najboljih elemenata većinskog i proporcionalnog sistema.

Ta stranka dodaje da treba razmisliti i o uvođenju većinskog izbornog sistema na lokalnom nivou izbora.

Izmene izbornog sistema Dveri predlažu kao temu i za planirani dijalog između vlasti i opozicije, uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta, kao deo paketa zajedničkih uslova opozicije.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.