Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website EPuS pozvao Evropski parlament da uključi u rad parlamentarce Zapadnog Balkana - | K-013 Portal
evropski parlament, epus, zapadni balkan

EPuS pozvao Evropski parlament da uključi u rad parlamentarce Zapadnog Balkana


Evropski pokret u Srbiji pozvao je danas Evropski parlament da uključi parlamentarce iz zemalja Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u Uniji u redovne sesije Evropskog parlamenta (EP) kao posmatrače.

Uključivanje parlamentaraca iz država kandidata za članstvo bilo bi znak „konkretne političke podrške procesu proširenja“, saopštio je Evropski pokret.

Pored smanjenja broja članova EP zbog odlaska britanskih parlamentaraca, EU je odlukom iz 2018. rezervisala 46 parlamentarnih mesta za „moguće buduće proširenje”, odnosno za parlamentarce iz država Zapadnog Balkana koje su kandidati i pregovaraju članstvo u Uniji, dodaje se saopštenju.

Evropski pokret predlaže da EP simbolično aktivira odluku o rezervisanim mestima tako što će kao posmatrače pozivati odgovarajući broj predstavnika parlamenata iz zemalja Zapadnog Balkana, zvaničnih kandidata za članstvo u EU na svoje redovne sesije.

Ovim gestom, EP će pružiti konkretnu političku podršku procesu proširenja EU, kako on to već redovno zastupa u svojim rezolucijama, navodi se saopštenju.

EP će na taj način i uputiti signal podrške demokratiji i daljim procesima reformi i evropeizacije država Zapadnog Balkana.

 

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...