Gajić o Rio Tintu: Nema referenduma o kapitulaciji -
vladimir gajic, narodna stranka, vuk jeremic, rio tinto

Gajić o Rio Tintu: Nema referenduma o kapitulacijimontekristo 0507


Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je referendum o rudniku litijuma kod Loznice kukavičje jaje i poruka vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „pustiti Rio Tinto da otvori taj rudnik“.

„Ne može biti referendum o kapitulaciji zemlje i ne može se referendum organizovati na tako maloj lokaciji, jer se rudnik litijuma tiče svih građana Srbije“, rekao je Gajić u emsiiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Gajić je istakao da zaštita životne sredine prevazilazi pokrete i stranke i tiče se svakoga u Srbiji, i da niko nema pravo ni na kakav ekskluzivitet na pitanja životne sredine .

„Priča da će biti dobro ako se ukloni opozicija da ne bi smetala, to je šizofrenija u kojoj se društvo bavi opozicijom. U svakoj normalnoj kritikuje se vlast, a opozicija je kontrolni mehanizam i institucija demokratskog društva. To je sistem u kojem se ruši opozicija“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da se u Srbiji „istražuje litijum na devet ili deset mesta na osnovu istraživačkog prava, a da istraživačko pravo na litijum ne znači gotovo ništa“.

„Ključna stvar se odigrala 2017. godine kada je vlada Ane Brnabić, odnosno tadašnji ministar Aleksandar Antić, potpisao memorandum o razumevanju sa Rio Tintom, i to je prvi put da je Rio Tinto došao na najviši nivo, a sledeći korak iza toga je predlog prostornog plana za područje na kojem je predviđen rudnik litijuma“, rekao je Gajić.

Gajić je, povodom zalaganja Narodne stranke za revanšizam, rekao da pomirenje Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije nije dalo rezultat.

„Sada je potrebno na ljutu ranu staviti ljutu travu i zabraniti SPS, SNS i SRS“, rekao je Gajić.

(K-013)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.