Gajić: Prijava protiv odgovornih iz Vlade Srbije zbog Rio Tinta
vladimir gajic, narodna stranka, rio tinto

Gajić: Prijava protiv odgovornih iz Vlade Srbije zbog Rio Tinta
montekristo 0507


Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih iz Vlade Srbije zbog odluka donetih u vezi sa kompanijom Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik litijuma kod Loznice.

„Iza prijave će stati i nekoliko organizacija koje se bave zaštitom životne sredine. Rio Tinto je ogromna korporacija, mnogo moćnija od države Srbije, i njoj vlast u Srbiji priprema pravnu platformu da bi došlo do otvaranja rudnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kupuje vaučer za opstanak na vlasti tako što završava posao za Rio Tinto“, rekao je Gajić za portal Nova.rs.

Gajić je naveo da su zapadnjaci drugačiji od Kineza i Rusa, koje ne zanima da li je njihova kupovina u skladu sa zakonom države u kojoj kupuju.

„Zapadnjaci hoće da to bude pravno čisto i da ne bude više ništa sporno kada dodju da potpišu ugovor o eksploataciji litijuma, pa da Srbiju košta milijarde na medjunarodnoj arbitraži ako buduća vlast krene protiv Rio Tinta“, rekao je Gajić.

Gajić je dodao da je ambasador jedne od najuticajnijih država sveta u neformalnom razgovoru sa predstavnicima opozicije rekao „nemojte da se borite protiv Rio Tinta, džabe trošite energiju, nemate nikakve šanse“.

On je podsetio da je BIRN nedavno objavio diplomatsku depešu ambasadorke Srbije u Briselu Ane Hrustanović koju je poslala Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu o sastanku na kojem je bila sa direktorom za spoljne poslove Rio Tinta.

„Ana Hrustanović izveštava ministarstvo da je na sastanku konstatovano da je taj direktor veoma zadovoljan kako vlast u Srbiji, odnosno Vučić i predsednica vlade Ana Brnabić, vodi stvar sa Rio Tintom, i da su o svemu obaveštene kompanije BMW, Mercedes i Folksvagen, koje su takodje veoma zadovoljne što to ide u dobrom smeru. Navodi se i da Rio Tinto namerava da proširi lokacije na kojima će iskopavati litijum u Srbiji“, kazao je Gajić.

Gajić je naveo da vlast u Srbiji krije sve važne ugovore, poput onih o Er Srbiji i prodaji borskog rudnika, i da svake tri godine produžava njihovu tajnost.

„Ne smeju da objave šta su potpisali, jer su to kolonijalni ugovori u kojima je Srbija na nivou afričke zemlje iz 18. veka“, zaključio je Gajić.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble