Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gajić: Skupština ne može da bira predsednike sudova, predlog vlade Srbije neustavan - | K-013 Portal

Gajić: Skupština ne može da bira predsednike sudova, predlog vlade Srbije neustavan

vladimir gajic, narodna stranka

Poslanik i potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je predlog vlade Srbije za izbor predsednika sudova i sudija koji se prvi put biraju „duboko neustavan“.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Gajić na sednici skupštine Srbije na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda izbor sudija i predsednika sudova rekao da „na osnovu Ustavnog zakona, skupština ne može da bira predsednike sudova“.

„Ustavni zakon nije ostavio skupštini pravo da bira predsednike sudova, nego samo sudije i tužioce koji se biraju prvi put“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da je Ustavnim zakonom propisano da skupština Srbije „nastavlja da bira sudije i zamenike tužilaca prvi put na te funkcije do konstituisanja novog saziva Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, a novi sazivi konstatuju da je njihova funkcija stalna“, i dodao da to znači da skupština ne može da bira predsednike sudova.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.