Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gavrilović: Istraživači prolaze kroz "toplog zeca" kada objave rezultate koji "žuljaju" vlast - | K-013 Portal

Gavrilović: Istraživači prolaze kroz "toplog zeca" kada objave rezultate koji "žuljaju" vlast

istrazivaci, zoran gavrilovic, birodi

Svetska asocijacija za istraživanja javnog mnjenja (WAPOR) označila je Srbiju kao državu u kojoj postoji uskraćivanje prava na to istraživanje.

Oni u svom godišnjem izveštaju navode da su od članova iz Srbije, Austrije i Turske dobili zahtev za podršku istraživačima, jer se na njih vrši pritisak od strane vlade, političara, ali i pojedinih medija.



Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI-ja kaže za Danas da ovaj nalaz WAPOR-a govori da će Srbija biti pod lupom, ali i da će dobiti podršku u procesu jačanja integriteta istraživačke profesije.

– Svetska asocijacija za istraživanja javnog mnjenja je bila adresa na koju sam se obratio nakon, slobodno mogu reći, harange koja je srovedena. Moja "krivica" je bila što sam uradio ono što se radi u bilo kojem istraživanju javnog mnjenja, ukrstio sam ogovor na pitanje o izbornom ponašanju sa sociodemografskim pitanjima i dobio da osobe sa osnovnim i srednjim obrazovanjem, odnosno oni stariji od 65, statistički značajnije glasaju za SNS – navodi Gavrilović.

On dodaje da su rezultat te hajke bili mejlovi od pristalica SNS-a.

Gavrilović dodaje da se u želji da očuva sopstveni profesionalni integritet ali i integritet BIRODI-ja, a verujući da ništa nestručno i neprofesionalno nije uradio, obratio WAPOR-u.

– Za razliku od ovdašnje istraživačke zajednice koja nije profesionalno organizovana, i gde su samo Bojan Klačar i Vladimir Pejić osudili postupanje pre svega poslanika Martinovića, rukovodstvo WAPOR-a je reagovalo brzo i zatražili su sporno istraživanje uz predlog da postanem član WAPOR-a – ukazuje Gavrilović za Danas.

Dodaje da je zatim stigao i predlog da postane nacionalni koordinator za Srbiju, što će mu, kako kaže, omogućiti da počne da radi na profesionalizaciji istraživačke profesije u Srbiji koje je trenutno deprofesionalizovana.

– Sve to treba da pomogne reprofesionalizaciji istraživačke profesije u Srbiji, koja je trenutno na niskom nivou. Moj je san da niko nikada ne prođe medijskog toplog zeca zato što je uradio istraživanje koje "žulja" vlast, koja zna da je to tačno - navodi Gavrilović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.