Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Glumica Jelica Sretenović u Skupštini uputila „SOS za kulturu” - | K-013 Portal

Glumica Jelica Sretenović u Skupštini uputila „SOS za kulturu”

Jelica Sretenovic

Poslanica Socijalističke partije Srbije, glumica Jelica Sretenović je u Skupštini Srbije u raspravi o rebalansu budžeta za 2020. godinu, rekla da su sredstva za kulturu smanjena za skoro dve milijarde dinara i zamolila nadležne da u budžetu za narednu godinu ne bude isti iznos za kulturu kao u rebalansu.

Sretenović se u obraćanju izražavala simoblično, nazivajući kulturu „neodržavanim brodom”, a „brodom” koji treba da spase kulturu nazvala je „ministarstvo”.

„I plovi naš brod, reklo bi se mirno, ali monotono, odjednom uspenuša se more, smrači se nebo, sevnuše munje, dunuše vetrovi i počeše da bacaju brod na grebene. Voda je već stigla do palube. I šta će kapetan? Šalje poziv SOS za pomoć brodu kultura. U pomoć pristiže najbliže brod po imenu ministarstvo i poče da spašava putnike sa broda - muzičare, kompozitore, dirigente, glumce, baletske igrače, pesnike…”, istakla je Sretenović.

Kako je nastavila, brod je uplovio u Crno more, pa u Dunav i došao u Srbiju, a na obali, kaže, stoje ljudi suncem obasjani i srećni, jer se vratio „brod kulture”.

Treba ga, kaže, popraviti, ali tu je. I odjednom je besmisao dobio smisao, navela je ona.

„Ja bih volela da je to tako, no mi brod ne možemo ni popraviti jer je ulaganje za kulturu smanjeno skoro za skoro dve milijarde dinara. Ne mogu da verujem da nije bilo moguće napraviti neki balans i ne ugroziti još više onaj već neodržavani brod. Razumem da smo u koroni i da je teško, ali vas molim da za sledeću godinu iznos ne bude isti kao u rebalansu. Uzmimo se u pamet - 'SOS za kulturu'“, poručila je Jelica Sretenović, prenosi Tanjug.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.