Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gomilanje funkcija dozvoljeno svima koji zatraže, za šest meseci 30 dozvola - | K-013 Portal

Gomilanje funkcija dozvoljeno svima koji zatraže, za šest meseci 30 dozvola

gomilanje funkcija, skupstina srbije

Svaki peti poslanik je do junskih izbora obavljao najmanje dve funkcije, a od novog saziva Skupštine,Administrativni odbor odobrio je dodatne javne poslove svima koji su to zatražili dozvolu.

U poslednjih pola godine oko 30 poslanika i skupštinskih funkcionera dobilo je odobrenje da obavlja još najmanje jednu funkciju, a zeleno svetlo po Zakonu dužna je da da i Agencije za sprečavanje korupcije, piše Nova.rs.

Praksa gomilanja funkcija, koje se plaćaju iz budžeta države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća, čini se učestalija nego ikada pre.

Iako Zakon o sprečavanju korupcije načelno zabranjuje vršenje druge javne funkcije, to se ipak dozvoljava "ako je Ustavom, zakonom i drugim propisom obavezan da vrši više javnih funkcija" ili ako za to dobije saglasnost Agencije.

Prema istraživanju portala Nova.rs, pre izbora 21. juna prošle godine, svaki peti poslanik obavljao je još po bar jednu funkciju, a u novom sazivu parlamenta Administrativni odbor, na čijem je čelu Aleksandar Martinović, dao je saglasnost za obavljanje dodatnih javnih poslova svima koji su to zatražili.

Tako je na primer Balint Pastoru, poslaniku SVM, od oktobra prošle godine u dva navrata data saglasnost za obavljanje novih funkcija, a jedna od njih je i članstvo u Savetu Univerziteta u Novom Sadu. O kojoj drugoj funkciji je reč, na sajtu Skupštine nije navedeno, a nepoznato je i da li je za njih dobio odobrenje Agencije za sprečavanje imovine.



Prema podacima sa sajta Agencije iz septembra prošle godine, Pastor obavlja četiri funkcije – on je poslanik u Skupštini Srbije, predsednik Skupštine grada Subotice, odbornik u tom lokalnom parlamentu i predsednik je Upravnog odbora Fondacije "Subotička sinagoga", piše portal Nova.rs.

Osim Pastoru, Administrativni odbor odobrio je duple funkcije i gotovo celoj poslaničkoj grupi Saveza vojvođanskih Mađara. Za dodatne poslove saglasnost u Skupštini je data Nandoru Kišu, Emeše Uri, Arpadu Fremondu, Zoltanu Peku i Akoš Uhelji.

Administrativni odbor Skupštine dodatnu funkciju odobrio je i Žarku Obradoviću, poslaniku SPS, i to za mesto člana Saveta Fakulteta bezbednosti. Obradović inače uz poslanički posao, radi i kao profesor na tom fakultetu.

Osim Obradovića, iz redova SPS u ovom skupštinskom sazivu još je samo Đorđu Milićeviću odobrena dodatna funkcija. On je postavljen na mesto savetnika direktora JP "Srbijašume".

Na listi onih koji su od oktobra prošle godine dobili odobrenje Administrativnog odbora za duple funkcije najviše je poslanika SNS – ukupno 16. Među njima je Vladimir Marinković, kome je ta saglasnost data u dva navrata, a isti slučaj je sa Jelenom Žarić Kovačević, piše ovaj portal.

Mada imaju višedecenijski staž u srpskom parlamentu, pojedinim poslanicima glavni izvor zarade postao je profesorski posao, a to je slučaj sa šefom poslaničke grupe SNS-a Aleksandrom Martinovićem.

On je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu angažovan u nastavnoj i naučno istraživačkoj delatnosti, а radi i u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćurpiji.

Priču u celosti čitajte na sajtu Nova.rs.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.